Miljarden aan subsidies voor duurzame energie niet gebruikt

Volgens berekeningen van de Algemene Rekenkamer blijft er veel geld als reserve liggen, dat is bedoeld voor het opwekken van duurzame energie.

Van alle Europese landen is Nederland het verst verwijderd van het behalen van de klimaatdoelstellingen van 2020.
Van alle Europese landen is Nederland het verst verwijderd van het behalen van de klimaatdoelstellingen van 2020. Foto iStock

Tweederde van de 7,7 miljard euro aan subsidies die de afgelopen vijf jaar bedoeld was voor het opwekken van duurzame energie, is niet uitgegeven. Dat komt doordat het ministerie van Economische Zaken de kosten voor het produceren van schone energie stelselmatig te hoog inschat en aanvragen vaak te streng beoordeelt. Dat zegt de Algemene Rekenkamer woensdag. Het gaat om 5,2 miljard euro voor de periode 2013-2018.

Aan het begin van de kabinetsperiode stelt een kabinet vast hoeveel subsidie het in het opwekken van duurzame energie wil steken. Op basis van de geraamde uitgaven daaraan wordt de hoogte van de heffing bepaald die burgers en bedrijven moeten betalen voor duurzame energie.

Het ministerie van Economische Zaken erkent dat het een deel van de kosten in deze kabinetsperiode te hoog heeft ingeschat. Zo werden windmolens de afgelopen vijf jaar goedkoper. Daardoor is een deel van het bij burgers en bedrijven opgehaalde geld blijven liggen. Het wordt gereserveerd voor toekomstige projecten.

Inzicht in geldstromen

Behalve de lagere kosten is het volgens de Rekenkamer ook onduidelijk wat voor projecten in aanmerking kwamen voor subsidie. Daardoor krijgt ook de Tweede Kamer geen goed zicht op waar het geld blijft steken, iets waar volgens de Rekenkamer snel verandering in moet komen. De Rekenkamer wees het ministerie van Economische Zaken er al in 2015 op dat er veel geld blijft liggen.

Nederland verst verwijderd van klimaatdoelstellingen

Van alle Europese landen is Nederland het verst verwijderd van het behalen van de klimaatdoelstellingen van 2020, bleek al eerder uit onderzoek van Eurostat. Bovendien is de milieuvoetafdruk van de gemiddelde Nederlander voor het tweede jaar op rij licht toegenomen, ziet het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde uitstoot was in 2017 15,1 ton CO₂ per inwoner, een jaar later was dit 15,8 ton.