Recensie

Recensie Muziek

Steengoede verzamelaar in tijden van playlists

Waar blijft de volgende Ein Abend In Wien, Punk-O-Rama, of Singles? In tijden van algoritmische paylists zijn echt goede verzamelaars schaars. Toch is er voor metalfans het steengoede Metal Swim 2, van mediasite Adult Swim: vijftien fonkelnieuwe heavy tracks in een perfecte mix van relatief grote namen en ondergrondse smaakmakers, waar geen b-kantje tussen staat. Bovendien is het een pamflet voor inclusiviteit in metal, nog altijd een wittemannenbolwerk: de helft van de bands hier heeft vrouwen in de gelederen en een groot deel is niet-westers.

Misschien onhandig dat Metal Swim 2 alleen te streamen is, maar zo omzeilen ze vast lastige rechtenkwesties. Daar staat een all-killer-no-filler line-up tegenover. Het is genieten van de Maya-metal van Volahn, de hammered dulcimers van Botanist, de rammelende black metal van Akvan uit Iran, de gruizige sludge van Baroness en de intense post-metal van de Belgen van Oathbreaker. Dit is een dynamische, vitale samenstelling die barst van de ambitie.

Twee songs van Metal Swim 2: