Senaat Alabama neemt strengste abortuswet VS aan

De Republikeinse gouverneur van de zuidelijke staat zal de wetgeving naar verwachting goedkeuren. Op abortus komt dan een maximumstraf van 99 jaar te staan.

Demonstranten voor het gebouw waar de senaat instemde met de nieuwe wetgeving.
Demonstranten voor het gebouw waar de senaat instemde met de nieuwe wetgeving. Foto Christopher Aluka Berry/Reuters

De senaat van Alabama heeft een wet aangenomen die op abortus een maximum gevangenisstraf stelt van 99 jaar. Dat meldt persbureau AP woensdag. Het voorstel komt nu bij de gouverneur van de Amerikaanse staat te liggen. Verwacht wordt dat deze Republikeinse Kay Ivey de wetgeving zal goedkeuren, schrijft The New York Times.

Democraten hebben geprobeerd het wetsvoorstel nog af te zwakken voordat het werd aangenomen, maar dat is niet gelukt. Abortus wordt strafbaar in alle stadia van de zwangerschap en er zijn geen uitzonderingen voor slachtoffers van verkrachting en incest. Alleen als de zwangerschap tot serieuze gezondheidsproblemen kan leiden bij de moeder, is abortus toegestaan.

Lees ook: De anti-abortusbeweging in de VS wordt met de dag zelfverzekerder

Roe vs Wade

De wet heeft tot politieke onrust geleid in de Verenigde Staten, omdat hij mogelijk landelijk navolging kan krijgen. De wet zou zijn bedoeld om een belangrijke pro-abortusuitspraak van het Hooggerechtshof uit 1973 – ‘Roe vs. Wade’ – op losse schroeven te zetten.

Tegenstanders hebben aangekondigd de wet te zullen aanvechten. Die wordt dan vooralsnog niet van kracht en komt bij het Hooggerechtshof terecht, waarin sinds het begin van het presidentschap van Donald Trump twee pro-life-rechters zijn benoemd. Op die manier hopen de opstellers van de wet de historische pro-abortusbeslissing uit 1973 terug te draaien en de weg vrij te maken voor anti-abortuswetgeving in heel het land.

De anti-abortusbeweging in de VS voelt zich gesterkt onder Trump. Het Hooggerechtshof, de hoogste federale rechterlijke macht van de VS, telt negen rechters. Met Trumps benoeming van Brett Kavanaugh in oktober 2018 heeft het hof nu een conservatieve meerderheid.

Twee weken geleden tekende de gouverneur van Georgia al een wet die abortussen na de zesde week van de zwangerschap als moord kenmerkt. Vrouwen kunnen daardoor levenslang of zelfs de doodstraf krijgen voor illegale abortussen. Andere staten zoals Kentucky, Mississippi, Louisiana en Ohio gingen Georgia al voor.