Sea-Watch pikt weer tientallen migranten op voor kust Libië

Het in Nederland geregistreerde schip kon tot vorige week niet uitvaren omdat het niet aan strengere veiligheidseisen kon voldoen.

De Duitse reddingsorganisatie Sea-Watch heeft woensdag opnieuw tientallen migranten opgepikt op de Middellandse Zee.
De Duitse reddingsorganisatie Sea-Watch heeft woensdag opnieuw tientallen migranten opgepikt op de Middellandse Zee. Foto Nick Jaussi, verkregen via Sea-Watch

Reddingsorganisatie Sea-Watch heeft woensdag voor de kust van Libië weer tientallen migranten opgepikt. De groep kreeg tijdens de oversteek naar Europa problemen met de motor. Het is de eerste reddingsactie sinds het in Nederland geregistreerde schip Sea-Watch 3 een maand aan de ketting lag omdat het volgens Den Haag niet aan veiligheidseisen voldeed.

Volgens Sea-Watch gaat het om een groep van 65 migranten, onder wie 11 vrouwen, 2 baby’s, 5 kinderen en nog eens 8 minderjarigen zonder ouders. Zij werden ongeveer 30 zeemijl (zo’n 55 kilometer) van de kust van Libië gevonden. „Velen” zouden uitgeput en uitgedroogd zijn geweest, schrijft de Duitse reddingsorganisatie. Het is niet duidelijk hoe lang zij al op zee waren.

De motor van het vaartuig werkte niet meer en volgens een woordvoerder hadden meerdere personen aan boord benzinewonden, een soort brandwonden als gevolg van brandstof die de boot in gelekt was. Volgens Sea-Watch zijn inmiddels Italië, Malta en Nederland verzocht om „zo snel mogelijk” een veilige haven voor het schip te vinden. „We wachten op orders van Nederland”, zegt de Sea-Watch-woordvoerder.

Twitter avatar seawatch_intl Sea-Watch International The 65 people rescued are now cared for aboard the Sea-Watch 3. Among them are 11 women, 2 babies, 5 children and 8 unaccompanied minors. Many are exhausted and dehydrated. We have requested a #PortOfSafety and await instructions. #DefendSolidarity https://t.co/Tom6sBtber

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini benadrukt in een reactie op Twitter: „Onze havens zijn en blijven gesloten.”

Strengere veiligheidseisen

Het schip van Sea-Watch lag vanaf begin april aan de ketting in de Franse havenstad Marseille. De organisatie kon niet kon voldoen aan strengere veiligheidseisen die het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat had opgelegd. De hulporganisatie spande een kort geding aan. Een rechter oordeelde dat het ministerie vooralsnog onduidelijke regels heeft opgesteld en besloot de veiligheidseisen tot 15 augustus op te schorten.

Afgelopen weekend kon de reddingsorganisatie daarom weer uitvaren. De Sea-Watch 3 is momenteel het enige in Nederland geregistreerde schip dat migranten op de Middellandse Zee redt.