San Francisco verbiedt software voor gezichtsherkenning

Critici vrezen voor misbruik van de technologie. San Francisco is de eerste stad die de gezichtsherkenningssoftware verbiedt.

San Francisco wil dat medewerkers geen gezichtsherkenningssoftware gebruiken. De stad ligt in Silicon Valley, waar veel software ontwikkeld wordt.
San Francisco wil dat medewerkers geen gezichtsherkenningssoftware gebruiken. De stad ligt in Silicon Valley, waar veel software ontwikkeld wordt. Foto John G. Mabanglo/EPA

De gemeente San Francisco verbiedt al haar medewerkers gezichtsherkenningssoftware aan te schaffen of ermee te werken. Dat heeft de raad van toezichthouders van de Californische metropool dinsdag besloten, aldus persbureau Reuters. De politie en het Openbaar Ministerie van de stad zullen slechts in uitzonderlijke gevallen de software kunnen inzetten om verdachten gemakkelijker op te sporen of bewijs te verzamelen.

Het verbod betekent een overwinning voor critici die de afgelopen maanden zich lieten horen vanwege mogelijk misbruik van de software. Software voor gezichtsherkenning wordt al jaren gebruikt door overheden, maar wordt als gevolg van technologische ontwikkelingen steeds effectiever. Met name minderheden zouden slachtoffer kunnen worden van problemen met het systeem.

Zo heeft Amazon aan politie-eenheden software verkocht die moeite zou hebben om het geslacht te herkennen van mensen met een donkere huidskleur. Dit zou volgens critici kunnen leiden tot onterechte arrestaties. Burgerrechtengroepen en een aantal bedrijven (waaronder Microsoft) riepen de afgelopen maanden op tot regulering van de software. Ook Oakland, een stad die grenst aan San Francisco, zou werken aan een vergelijkbaar verbod.

Lees ook dit opiniestuk van advocaat Berber Brouwer: Gezichtsherkenning is een doos van Pandora

Silicon Valley

Het is opvallend dat juist San Francisco de software in de ban doet. De Californische stad maakt deel uit van Silicon Valley, het belangrijkste centrum van softwareontwikkeling ter wereld. Bedrijven in dit gebied hebben de gezichtsherkenningssoftware helpen ontwikkelen.

Volgende week moet dezelfde raad van toezichthouders nogmaals stemmen over het voorstel. Die tweede ronde wordt echter gezien als een formaliteit. De eerste stemming eindigde in een 8-1 overwinning voor de voorstanders.