RIVM: vries filet americain voor consumptie in

Het eten van rauw vlees, zoals filet americain, kan de infectieziekte toxoplasmose veroorzaken.

Foto Wikipedia

Filet americain zou voor consumptie minimaal 48 uur moeten worden ingevroren om besmetting met de infectieziekte toxoplasmose te voorkomen. Dat adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag. Jaarlijks lopen zo’n 375 mensen toxoplasmose op door het eten van rauw vlees. Ze houden daar vaak langdurige gevolgen aan over. Het voorkomen van besmetting zou 10 tot 30 miljoen euro per jaar kunnen besparen.

Toxoplasmose wordt veroorzaakt door de parasiet Toxoplasma gondii, die in rauw vlees kan zitten. Uit onderzoek van het RIVM bleek dat filet americain de grootste bron van infecties is door de consumptie van alle soorten vlees. Het invriezen voor minimaal 48 uur bij een temperatuur van -12 graden is daarom volgens het instituut een effectieve maatregel om besmetting tegen te gaan.

Lees ook: Parasiet in kattenpoep maakt ons roekeloos

Het voorkomen van besmetting leidt volgens het RIVM tot een verbeterde kwaliteit van leven voor getroffenen, minder zorgkosten en minder kosten voor speciaal onderwijs. De kosten die ervoor moeten worden gemaakt, zoals een hoger stroomverbruik door het invriezen, zijn een stuk lager.

Hersen- en oogafwijkingen

Bij de meeste mensen geeft toxoplasmose geen klachten maar bij mensen met een verzwakt immuunsysteem of zwangere vrouwen kan de infectie ernstige gevolgen hebben. Zo kan toxoplasmose bij zwangere vrouwen leiden tot miskramen en bij baby’s tot aangeboren hersen- en oogafwijkingen. Het RIVM adviseert vrouwen daarom al langer om tijdens de zwangerschap geen rauw vlees te eten.

Ook het Voedingscentrum adviseert zwangere vrouwen en mensen met een verzakt immuunsysteem om helemaal geen rauw vlees te eten, ook niet wanneer dat van tevoren is ingevroren. Door vlees zoals filet americain te bevriezen gaat men de parasiet toxoplasmose weliswaar tegen, maar daarmee worden nog niet alle bacteriën die in rauw vlees zitten gedood. Daarbij adviseert het Voedingscentrum om filet americain, wanneer de verpakking eenmaal is geopend, niet langer dan twee dagen gekoeld te bewaren.

Behalve door het eten van rauw vlees kan toxoplasmose ook worden veroorzaakt door een besmetting vanuit dieren. De parasiet kan in de ontlasting van (vooral jonge) katten zitten en daardoor tot besmetting leiden bij het verschonen van bijvoorbeeld de kattenbak. In totaal worden per jaar ongeveer 750 mensen getroffen, onder wie ongeveer de helft nieuwgeboren baby’s.