Recordbedrag van 110 miljoen dollar voor hooimijt-schilderij van Monet

Veilingrecord Op de voorjaarsveiling van veilinghuis Sotheby’s in New York bracht een werk van Monet 110 miljoen dollar op. Nooit eerder werd een schilderij van de Franse impressionist voor zo’n hoog bedrag geveild.

Het voor een recordbedrag van 110 miljoen dollar geveilde werk van Monet, Les Meules, 1890.
Het voor een recordbedrag van 110 miljoen dollar geveilde werk van Monet, Les Meules, 1890.

Een hooimijt-schilderij van Claude Monet (1840-1926) is dinsdagavond bij Sotheby’s in New York geveild voor 110,7 miljoen dollar, 99 miljoen euro. Nooit eerder bracht een schilderij van de Franse impressionist zoveel op.

Het werk van Monet is voorlopig het topstuk van de voorjaarsveilingen in New York, een belangrijke graadmeter voor de temperatuur van de kunstmarkt. De veiling met 55 impressionistische en moderne kunstwerken bij Sotheby’s bracht dinsdag in totaal 350 miljoen dollar op, net iets boven de som van de hoge richtprijzen. Een dag eerder bracht de avondveiling van impressionistische kunst bij concurrent Christie’s 399 miljoen dollar op. Later deze week volgen de veilingen van naoorlogse kunst.

Paul Cézanne, Bouilloire et fruits, 1888-1890 (verkocht voor 59 miljoen dollar) Foto Christie’s

Monet maakte tussen 1890 en 1892 in zijn woonplaats Giverny vijfentwintig schilderijen van hooimijten. Hij schilderde ze op verschillende tijdstippen op een dag, en tijdens verschillende seizoenen en weersomstandigheden. Slechts een handvol zijn er nog in privé-bezit.

Het geveilde schilderij, dat uit 1890 dateert, maakt duidelijk hoezeer de kunstmarkt de afgelopen decennia is veranderd. De inbrenger kocht het doek in 1986 op een veiling bij Christie’s voor 2,5 miljoen dollar (met inflatiecorrectie nu zo’n 6 miljoen dollar). Drieëndertig jaar later heeft het schilderij 44 keer zoveel opgebracht. Het vorige veilingrecord voor een Monet betrof ook een hooimijt-schilderij: 81,5 miljoen in 2016.

Vincent van Gogh, Arbres dans le jardin de l’asile (verkocht voor 40 miljoen) Foto Christie’s

De topstukken bij Christie’s maandagvond waren het fruitstilleven Bouilloire et fruits van Paul Cézanne (opbrengst 59 miljoen dollar) en een schilderij dat Vincent van Gogh in zijn psychiatrische kliniek maakte, Arbres dans le jardin de l’asile (40 miljoen).

Het succes van de veiling bij Christie’s was voor een belangrijk deel te danken aan de inbreng van diverse privé-collecties. Vijf schilderijen uit de nalatenschap van de Amerikaanse uitgever S.I. Newhouse brachten 101 miljoen dollar op.