Recordbedrag van 110 miljoen dollar voor schilderij van Monet

Het schilderij Meules is onderdeel van de reeks hooibergen die Monet schilderde. Nog nooit werd er zo veel geld betaald voor een werk van de Franse impressionist.

Het schilderij van Monet in veilinghuis Sotheby's.
Het schilderij van Monet in veilinghuis Sotheby's. Foto Don Emmert/AFP

Een schilderij van de Franse schilder Claude Monet heeft dinsdagavond op een veiling bij Sotheby’s in New York een recordbedrag van 110,7 miljoen dollar (98,8 miljoen euro) opgebracht. Volgens het veilinghuis is dit het hoogste bedrag dat ooit voor een Monet is betaald.

In acht minuten probeerden zes bieders het schilderij, Meules, te bemachtigen, meldde Sotheby’s. Het veilinghuis heeft geen details bekendgemaakt over de koper. De vorige eigenaar kocht het doek in 1986 voor 2,53 miljoen dollar.

De voorjaarsveilingen in Sotheby’s zijn een belangrijke graadmeter voor de temperatuur van de kunstmarkt, schrijft NRC-redacteur Arjen Ribbens

Het schilderij uit 1890 is onderdeel van een serie van 25 schilderijen van hooibergen. Van deze serie zijn acht werken in privébezit. De rest is in handen van musea zoals het Metropolitan Museum of Art in New York en Musée d’Orsay in Parijs.

In 2016 werd een ander werk uit de serie verkocht bij veilinghuis Christie’s in New York. Dit schilderij bracht 81,4 miljoen dollar op, destijds een record voor een Monet. Vorig jaar werd zijn schilderij Nymphéas en fleur verkocht voor 84,7 miljoen dollar.