Radiomaker Felix Meurders krijgt oeuvreprijs

De Ere-Zilveren Reissmicrofoon wordt slechts incidenteel uitgereikt. Meurders is al 55 jaar op de radio te horen.

Radiomaker Felix Meurders in 2014, bij het 40-jarig jubileum van het VARA-programma In de Rooie Haan.
Radiomaker Felix Meurders in 2014, bij het 40-jarig jubileum van het VARA-programma In de Rooie Haan. Foto Remko de Waal/ANP

Felix Meurders krijgt de Ere-Zilveren Reissmicrofoon. Vincent Bijlo, juryvoorzitter van de prestigieuze radio-oeuvreprijs, maakte dat dinsdagavond bekend in de uitzending van programma Met het Oog op Morgen.

De Ere-Zilveren Reissmicrofoon wordt slechts incidenteel uitgereikt aan radiomakers, programma’s of instellingen met een staat van dienst. „Honderd jaar bestaat de radio en Felix is daar al 55 jaar op”, zei Bijlo toen hij het nieuws bekendmaakte. „Hij is een monument, echt waar.”

Meurders laat volgens de juryvoorzitter „als interviewer door een dodelijke combinatie van ervaring, immer aanwezige geestelijke lenigheid en gevatheid en onmetelijke feitenkennis, nog elke week zijn geïnterviewden alle hoeken van de kamer zien”.

Spijkers met Koppen

De 72-jarige Maastrichtenaar begon zijn radiocarrière in 1964 bij een jeugdafdeling van de AVRO. Van 1969 tot 1985 was hij te horen bij Hilversum 3, dat later 3FM werd. Vooral bekend is Meurders als presentator van het NPO Radio 2-programma Spijkers met Koppen.

„Wow”, reageerde de prijsontvanger dinsdagavond in de uitzending van Met het Oog op Morgen vanaf zijn vakantieadres.

„Ik ben verbaasd, ik ben vereerd. Mijn dank is groot. Een waanzinnige eer.”

Ischa Meijer

Eerdere ontvangers van de oeuvreprijs zijn onder anderen Tineke de Nooij, Ischa Meijer en het Metropole Orkest. Ze wordt uitgereikt door de Stichting Nipkow, die ook achter televisieprijs de Nipkowschijf zit. De radioprijs is vernoemd naar de Duitse ingenieur Eugen Reiss. In 1924 deed hij een uitvinding waardoor de kwaliteit van microfoons drastisch verbeterde.