Oorsprong Rusland- dossier FBI onderzocht

Justitie VS

De Amerikaanse justitieminister William Barr heeft een officier van justitie gevraagd te onderzoeken of het oorspronkelijke FBI-onderzoek, in 2016, naar mogelijke banden tussen Rusland en het campagneteam van de latere president Trump „wettig en gepast” was. Dat hebben verscheidene Amerikaanse media maandag en dinsdag gemeld op basis van anonieme bronnen.

De Republikeinse carrièrejurist John Durham, nu nog werkzaam in de staat Connecticut, zou door Barr benaderd zijn om het onderzoek te leiden. Eerder onderzocht hij onder meer vermeende doofpotten rond de vernietiging van CIA-martelfoto’s en naar mogelijke banden tussen de FBI en maffiosi in de stad Boston.

Durham moet antwoord geven op de vraag of de manier waarop bewijs is verzameld, gerechtvaardigd was. Barr zei vorige maand dat hij de indruk had dat Trumps campagne in 2016 onder de regering-Obama „bespioneerd” is. Wat die spionage precies behelsd zou hebben, lichtte hij niet toe. Er lopen al twee andere interne onderzoeken naar vroege episodes van het FBI-onderzoek.

Dit eerste recherchewerk naar en media-onthullingen over de Russische inmenging vormden in 2017 uiteindelijk aanleiding tot een breder onderzoek, uitgevoerd door speciaal aanklager Robert Mueller. Die rondde dit in maart af met de conclusie dat de Russische regering in de verkiezingen intervenieerde, maar dat er geen bewijs is dat hierover afstemming plaatsvond met team-Trump.

Trump, die zelf opdracht gaf tot het Mueller-onderzoek, noemde dit steeds „een heksenjacht”. Na afronding ervan riepen de president en zijn entourage meteen op tot een „onderzoek naar de onderzoekers”.