OM eist straffen tot 4,5 jaar voor ontvoering Insiya naar India

De destijds tweejarige Insiya werd in 2016 met geweld uit haar oma’s huis ontvoerd. Zij verblijft nog altijd bij haar vader in India.

De moeder van de ontvoerde Insiya, maandag bij de rechtbank in Amsterdam.
De moeder van de ontvoerde Insiya, maandag bij de rechtbank in Amsterdam. Foto Koen van Weel/ANP

Tegen een vrouw en vijf mannen die verdacht worden van de gewelddadige ontvoering van het meisje Insiya in 2016 zijn woensdag celstraffen tot 4,5 jaar geëist. Het Openbaar Ministerie sprak deze strafeis woensdag uit in de rechtbank in Amsterdam. Volgens persbureau ANP vindt het OM dat de verdachten „voor eigen rechter hebben [gespeeld], puur voor geldelijk gewin”.

De destijds tweejarige Insiya werd in september 2016 met geweld meegenomen uit het huis van haar oma in Amsterdam. Daarna droegen de ontvoerders haar over aan haar vader, Shehzad H., die met haar naar Duitsland vluchtte en vandaar naar India vloog. Na de ontvoering werd een amber alert uitgestuurd.

Echtscheidingsprocedure

H. was met de moeder van Insiya verwikkeld in een echtscheidingsprocedure. Hij en het meisje verblijven nog altijd in India. De moeder van het kind is volgens de officier van justitie beland in een „nachtmerrie waaraan geen einde lijkt te komen”.

Onder de verdachten die nu terechtstaan zijn twee voormalige politiemannen en een marinier. Tegen drie mannen die een centrale rol speelden bij de operatie, die grondig was voorbereid, eiste het OM 4,5 jaar. De verdachten zeiden bij eerdere rechtszaken van Insiya’s vader tienduizenden euro’s te krijgen voor de ontvoering.

Nederlandse nationaliteit

Insiya is inmiddels vijf jaar en heeft de Nederlandse nationaliteit. Een Nederlandse rechter ontnam vader H. begin maart het ouderlijk gezag over haar. India heeft geen uitleveringsverdrag met Nederland. Premier Mark Rutte (VVD) kaartte de kwestie vorig jaar tijdens een handelsmissie aan bij zijn Indiase ambtgenoot Narendra Modi.

Het OM bereidt tegen Insiya’s vader en zijn neef een aparte zaak voor. De twee zullen in Nederland worden vervolgd, eventueel bij verstek.

Lees meer over deze zaak: Een ontvoering met militaire precisie