Nieuwe problemen voor FVD in de Senaat en Jetten neemt het op voor Marokkanen

Met Mark Rutte, Thierry Baudet en Rob Jetten. Wil je elke ochtend De Haagse Stemming in je inbox? Schrijf je in!

FVD zet een vertrouweling van Henk Otten aan de kant. Mark Rutte is voor het eerst in lange tijd weer jager in plaats van prooi. En Rob Jetten vindt de integratie van Marokkanen een “doorslaand succes”.

FVD-TOESTANDEN: De ruzie tussen Thierry Baudet en Henk Otten leek gesust, maar heeft toch een nieuw slachtoffer gemaakt. En dat kan serieuze gevolgen kan hebben voor FVD. Het Noord-Hollandse Statenlid Robert Baljeu is dinsdag uit de fractie gezet. Baljeu is een vertrouweling van Otten, en staat ook op de lijst voor de Eerste Kamerverkiezingen. Daar kan FVD 13 zetels halen - Baljeu staat als vijftiende op de lijst. Maar als Statenlid mag Baljeu zelf ook stemmen, en als hij besluit níet op FVD te stemmen, is het die dertiende zetel hoogstwaarschijnlijk kwijt. Dan is FVD ook niet meer de grootste in de senaat. Bovendien is de kans groot dat Baljeu alsnog in de Eerste Kamer komt: vijf kandidaten die hoger dan Baljeu op de lijst staan, maken een goede kans om voor het Europarlement te worden gekozen. Dan schuift Baljeu automatisch door, en heeft Henk Otten een vertrouweling in de senaat.

JAGER EN PROOI: Er was ook goed nieuws voor Baudet: hij is het voornaamste doelwit geworden van Mark Rutte. De premier haalde gisteren hard uit naar Baudet, die hij op een campagnebijeenkomst “een fröbelende kamergeleerde” noemde, met “bizarre ideeën” en “rare verzinsels” als een Nexit. Daarmee, zo stelt Rutte, brengt Baudet “de veiligheid en stabiliteit van Nederland in gevaar”. De premier daagde Baudet uit tot een debat, nog voor de Europese Parlementsverkiezingen - Rutte jaagt nu dus voor het eerst in zijn premierschap op een partij die groter is. En dus zagen we Rutte in een andere rol: normaal gesproken spreekt hij uit zijn hoofd, maar deze toespraak las hij woord voor woord van papier. Bovendien reageert Rutte over het algemeen niet op de ideeën van zijn opponenten. Een uitzondering: in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 gaf Rutte Wilders een uitbrander. Toen profiteerden VVD én PVV.

DOORSLAAND SUCCES: Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen negeerde Mark Rutte Baudet nog - toen was het D66 die FVD keer op keer hard aanviel. Die strategie is blijkbaar niet zo goed bevallen, want Rob Jetten richt zijn pijlen nu op een oude bekende: Geert Wilders. In een opinistuk in de Volkskrant bekritiseert Jetten samen met Jan Paternotte de PVV-leider. Ze prijzen de integratie van Marokkanen, “ondanks Wilders en ondanks decennia van waardeloos integratiebeleid”. Ze wijzen op verbeterde onderwijscijfers onder kinderen van Marokkaanse afkomst, en dat de tweede generatie Marokkanen minder vaak in de bijstand zit. Wel is er nog oververtegenwoordiging in de criminaliteit, maar ook dat cijfer daalt. Een “doorslaand succes”, concluderen Jetten en Paternotte.

LEENANGST: “Dat zegt wat over GroenLinks, daar kun je blijkbaar geen betrouwbare afspraken mee maken.” Het was een verwijt dat Jesse Klaver vreesde, en minster Ingrid van Engelshoven van Onderwijs slaat hem er gelijk mee om de oren. GroenLinks stond zelf aan de wieg van het leenstelsel voor studenten, maar afgelopen week werd de partij voor het blok gezet door onderwijswoordvoerder Zihni Özdil. Hij verklaarde in een interview met Trouw dat hij tegen het leenstelsel is. Dat was tegen de partijlijn in, want GroenLinks wilde met het leenstelsel juist laten zien dat het wel een betrouwbare partij is, die zich aan de afspraken houdt. Maar Jesse Klaver maakte toch de draai: hij is nu ook tegen het leenstelsel. Van Engelshoven haalt direct hard uit: zij stelt dat GroenLinks studenten “leenangst” aanpraat. Toch lijkt het leenstelsel zijn langste tijd te hebben gehad: coalitiepartijen CDA en ChristenUnie waren nooit enthousiast, en ook PvdA - dat het hele plan bedacht - begint te twijfelen.

KINDERARBEID: Het kabinet heeft alle moeite om eigen wetten door de Eerste Kamer te loodsen, maar PvdA-Kamerlid Attje Kuiken lukte het wel: D66 stemde onverwacht in met een wet die juist werd afgeraden door D66-minister Sigrid Kaag voor Internationale Handel. Het gaat om een wetsvoorstel dat regelt dat Nederlandse bedrijven er alles aan moeten doen om kinderarbeid te voorkomen. Kaag vindt dat de eisen waaraan de bedrijven moeten voldoen te onduidelijk zijn. Die bezwaren had D66 in de Eerste Kamer in eerste instantie ook, maar senator Petra Stienen vond het toch “een stap in de goede richting”, en stemde in. Het wetsvoorstel werd daardoor met een krappe meerderheid aangenomen.

QUOTE VAN DE DAG:

“Mocht het leenstelsel echt onvoldoende politieke steun hebben, dan zijn er ook nog alternatieven die hetzelfde doen, zoals een academicibelasting.”

Diederik Samsom verdedigt het leenstelsel, maar ziet anders wel wat in een academicibelasting