Nederlandse trainingsmissie in Irak opgeschort om dreiging

Het besluit volgt op de opgelopen spanningen in de regio tussen de VS en Iran. Washington heeft besloten een groot deel van het overheidspersoneel terug te trekken uit Irak.

Nederland schort de trainingsmissie in Irak voorlopig op.
Nederland schort de trainingsmissie in Irak voorlopig op. Foto Evert-Jan Daniels/ANP

Nederland heeft de trainingsactiviteiten van zijn militairen in Irak opgeschort vanwege de opgelopen spanningen in de regio tussen de VS en Iran. Dit betekent dat voorlopig geen Koerdische peshmergastrijders zullen worden getraind, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie woensdag.

Het is niet duidelijk hoelang Nederland de missie opschort. Personeel wordt niet teruggehaald. Eerder op de dag maakte partnerland Duitsland al bekend dat het trainingsactiviteiten in Irak voorlopig opschort. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie zei echter volgens persbureau Reuters dat er geen sprake was van „een concrete dreiging” voor Duitse militairen.

Defensie zegt dat de beslissing is gemaakt door het Kurdistan Training Coordination, het militaire samenwerkingsverband van westerse landen en Iraaks-Koerdische autoriteiten dat verantwoordelijk is voor trainingen. Zestig Nederlandse militairen zijn gestationeerd in Irak: vijftig in het Koerdische noorden en tien in de hoofdstad Bagdad.

Spanningen VS-Iran

Volgens Defensie is het werk van Nederlandse militairen één keer eerder opgeschort voor een aantal dagen in 2017. Toen was sprake van een regionale dreiging. Over de veiligheidsmaatregelen voor de ambassade in Irak en het consulaat in de Koerdische stad Erbil doet het ministerie van Buitenlandse Zaken desgevraagd geen mededelingen.

Washington maakte woensdag bekend per direct een groot deel van het Amerikaanse overheidspersoneel terug te trekken uit Irak. Het is niet duidelijk waarom dit gebeurt, wel volgt de beslissing op dagen van oplopende spanningen met het buurland Iran.

Nederlandse ingewijden zeggen tegen NRC dat de Amerikaanse maatregelen om personeel weg te halen uit Irak genomen worden, omdat de dreiging zich specifiek op Amerikaanse doelen zou richten. Voor Nederlands diplomatiek personeel zouden geen maatregelen ophanden zijn.