Mag ik klikken over wat ik las in haar groepsapp?

Opgevoed Elke week legt Annemiek Leclaire een lezersvraag voor aan deskundigen. Deze week: een verontrustend berichtje in een groepsapp.

Illustratie Viola Lindner

Moeder: „Ik bekijk met haar toestemming de WhatsApp-berichten in de groepsapp van mijn dochter van 10. Een van de jongetjes zegt daarin dat hij computergame Fortnite speelde met een 33-jarige kerel. En dat die zei dat hij een ‘skin’ (vrouwenfiguurtje) „wilde neuken”. Ik vind het niet normaal dat hij dit deelt in de groepsapp. Behalve één ander jongetje reageert er niemand.

„Als ik de moeder was van die jongen dan zou ik willen weten dat mijn zoon van 11 Fortnite speelt met een volwassen man van 33. En helemaal dat deze man zulke ongepaste opmerkingen maakt. Als ik dit aangeef bij mijn dochter verbiedt ze mij contact op te nemen met de moeder van de jongen. Ze wil niet snitchen.

„Ik heb het dus niet kunnen navragen bij dat jongetje. Misschien deed hij stoer? Aan de andere kant: zo’n 11-jarig kind verzint zoiets niet. Of hij is in de maling genomen door een jonge speler die zich voordoet als volwassene? Moet ik nu toch de moeder benaderen of het laten lopen?”

Naam is bij de redactie bekend. Deze rubriek is anoniem, omdat moeilijkheden in de opvoeding gevoelig liggen. Wilt u een dilemma in de opvoeding voorleggen? Stuur uw vraag of reacties naar opgevoed@nrc.nl

Informatie vergaren

Patti Valkenburg: „Een klassiek moreel dilemma. Moeder loopt het risico het vertrouwen van haar dochter te beschamen of haar te compromitteren tegenover haar klasgenoten. Een snitch zijn kan zeer serieus zijn voor een kind en tot sociale uitsluiting leiden. Anderzijds is er het risico dat een klasgenootje gevaar loopt. De kans daarop is klein, maar niet nul. Volgens onderzoek van het Britse Nationale Misdaadagentschap (NCA) zijn er volwassenen die via de chatfunctie van Fortnite kinderen seksueel benaderen.

Lees ook: Rond Fortnite ontstaat een hele nieuwe sociale werkelijkheid

„Moeder zou meer achtergrondinformatie kunnen vergaren. Inzicht in de context is belangrijk. Kinderen kunnen zich ongeremd uitlaten. Zijn de dochter en andere kinderen uit de groep geschokt, of alleen de moeder? En lezen andere ouders ook mee, of is deze moeder de enige? Als dat laatste het geval is, kan haar dochter zich extra schamen om een snitch te zijn.

„Op deze leeftijd is het nog goed om online mee te kijken, ook om kinderen te helpen met wat je in dit soort situaties doet. Het is alleen al leerzaam als moeder haar dochter het dilemma uitlegt: dat ouders meelezen om kinderen te beschermen. Als ouders dan iets ongewenst zien, is niks doen ook moeilijk. ‘Ben je het met me eens dat dit niet kan?’ Dit noemen we autonomie-bevorderend opvoeden.”

Zet vertrouwensband niet op het spel

Peter Nikken: „Het gebeurt regelmatig dat volwassenen meedoen in online games die kinderen spelen, en dat levert problemen op. Kinderen hebben een ander niveau van handelen en spelinzicht, en kunnen als ze verliezen van oudere teamgenoten ongenadig op hun kop krijgen. Ook grof taalgebruik is een probleem. Er wordt veel gescholden in het spel.

„Het is raadzaam dat ouders meekijken met wie hun kinderen online spelen. We vinden het ook niet normaal als zich op het schoolplein een wildvreemde volwassene bij spelende kinderen voegt. We willen dat kinderen veilige plekken hebben om te spelen, waar dan ook.

„Moeder kan hier niet de vertrouwensband met haar dochter op het spel zetten. Het is bijzonder dat ze mag meekijken in de WhatsApp-groep, aan dat vertrouwen mag ze niet tornen. Wat ze wel kan doen is op de school van de kinderen om een ouderavond vragen over online veiligheid. Als de school een nieuwsbrief heeft, zou die een keer over veilig online gamen kunnen gaan, of over taalgebruik in de WhatsApp-groep.”

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.