Leider Marokkaanse Rif-protesten vraagt in Nederland asiel aan

Nawal Ben Aissa werd sinds de Rif-protesten meermaals opgepakt in Marokko. Waarom zij asiel heeft aangevraagd, wil Amnesty niet zeggen.

Nawal Ben Aissa van de Hirak-beweging, de Riffijnse volksbeweging uit het noorden van Marokko, tijdens een protest in Marokko op 3 juni 2017.
Nawal Ben Aissa van de Hirak-beweging, de Riffijnse volksbeweging uit het noorden van Marokko, tijdens een protest in Marokko op 3 juni 2017. Foto Youssef Boudlal/ Reuters

Nawal Ben Aissa (38), een prominente leider van de protesten in het Marokkaanse Rifgebergte, heeft in Nederland politiek asiel aangevraagd. De protestleider verblijft nu ongeveer een week in Nederland met haar vierjarige zoontje.

Ben Aissa is een van de bekendste gezichten van de Hirak-protestbeweging. Ze werd de afgelopen jaren meerdere malen opgepakt door de Marokkaanse autoriteiten en weer vrijgelaten. Volgens Amnesty International werd Ben Aissa bovendien meermaals door de Marokkaanse politie lastiggevallen. Ze kreeg tien maanden celstraf opgelegd voor het ‘aanzetten tot een misdrijf’. De mensenrechtenorganisatie riep de Marokkaanse autoriteiten vorig jaar op Ben Aissa en haar familie niet langer lastig te vallen.

NRC-correspondent Koen Greven sprak Ben Aissa woensdagavond telefonisch:

„Ik kon niet langer in Marokko blijven. Het leven is daar voor Riffijnen als in een grote gevangenis met een muur er omheen.”

Lees meer over Nawal Benaissa: Deze vrouw is het nieuwe symbool van het Rif-protest

In het Rifgebied vonden eind 2016 en in 2017 grootschalige demonstraties plaats tegen het Marokkaanse bewind. De Riffijnen verweten de Marokkaanse regering de lokale bevolking achter te stellen en te onderdrukken. Ben Aissa werd gezien als een van de opvolgers van protestleider Nassar Zafzafi, die in 2017 samen met tientallen andere activisten werd vastgezet. Zij werden begin april in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen tot twintig jaar. In totaal werden honderden mensen naar aanleiding van de protesten opgepakt.