Recensie

Recensie Muziek

Joel Ross is rijzende ster van de moderne jazz

Vorig jaar dook zijn naam al op in de bezetting van uiteenlopende jazzalbums. Zo klonk zijn vibrafoon op de eclectische plaat van drummer Makaya McCraven (Universal Beings) en had hij een prominente rol op Modern Flows, Vol. 2 van trompettist Marquis Hill. Nu hij onder eigen naam debuteert bij Blue Note kent de moderne jazz weer een nieuwe rijzende ster: Joel Ross (23), een jonge vibrafonist uit Chicago.

KingMaker maakt indruk. Al was het maar hoe Joel Ross in zijn composities de vibrafoon in een nieuw licht zet. Met jeugdig vuur, in het voetspoor van grote namen als Milt Jackson en Bobby Hutcherson, die Ross nog het prikkelende advies meegaf te componeren over wat hij dagelijks meemaakt.

Het samenspel van het kwintet Good Vibes (ja, leuk die naam) is hecht. Ross zelf speelt met pit, zwier en finesse. Zeker als de vibes mengen met de aardse tonen van saxofonist Immanuel Wilkins.