Jeroen Pauw wint Ere-Zilveren Nipkowschijf voor dertig jaar presentatorschap

Een jury van dertien recensenten en critici beloonde Jeroen Pauw tijdens zijn eigen uitzending met de Ere-Zilveren Nipkowschijf voor zijn begenadigde tv-persoonlijkheid.

Presentator Jeroen Pauw voor aanvang van de uitzending 'De grens bereikt' in 2015.
Presentator Jeroen Pauw voor aanvang van de uitzending 'De grens bereikt' in 2015. Foto Remko de Waal/ANP

Jeroen Pauw heeft voor zijn dertig jaar werk als presentator op de Nederlandse televisie de Ere-Zilveren Nipkowschijf gewonnen. De presentator werd woensdagavond tijdens de uitzending van zijn eigen programma Pauw verrast door juryleden Renate van der Bas en Angela de Jong, columnisten bij dagbladen Trouw en AD.

De Nipkow-jury, bestaande uit dertien recensenten en critici van verschillende media, stelt dat „Jeroen Pauw al 30 jaar laat zien dat hij een begenadigde tv-persoonlijkheid is, die journalistieke diepgang kan combineren met broodnodige luchtigheid en ogenschijnlijke nonchalance”. De prijs is vernoemd naar de Nipkowschijf, een uitvinding van de Duitse Paul Nipkow die ook wel als de grondlegger van de televisie wordt gezien.

Gespreksleider op de late avond

Pauw begon zijn televisieloopbaan als nieuwslezer bij RTL. Daarna maakte hij de overstap naar de publieke omroep, waar hij onder meer programma’s als actualiteitenrubriek NOVA en samen met Paul Witteman praatprogramma Woestijnruiters presenteerde.

Het duo ging in 2006 door met het programma Pauw en Witteman dat bijna acht jaar werd uitgezonden. In september 2014 zette Pauw het late avondprogramma solo door. De Nipkow-jury prijst Pauw dat hij in het laatste seizoen als „meer dan ooit excelleerde in zijn vak als gespreksleider aan een tafel op de late avond”.

‘Opzienbarende programma’s’

Ook presenteerden Van der Bas en De Jong de nominaties voor de Zilveren Nipkowschijf 2019. Die gingen naar de documentaireserie Stuk (VPRO), jeugdserie Zeven kleine criminelen (VPRO) en journalist en programmamaker Sinan Can. Stuk, geregisseerd door Jurjen Blick, gaat over het leven van patiënten in het revalidatiecentrum Heliomare. In Zeven kleine criminelen, van regisseur Rob Lücker, wordt een groep tieners gevolgd die hebben besloten een bank te beroven. Sinan Can maakte twee volgens de jury „opzienbarende programma’s” met Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië en Sinan zoekt de klas van Elias.

De online VPRO-serie Joardy Season kreeg van de jury een eervolle vermelding. De serie wordt gemaakt door acteur Jim Deddes en regisseur en schrijver Jan Hulst. Deddes speelt in de absurdistische sketches het typetje Harco, bij sommigen ook wel bekend als de ‘Huilon-man’ die in onder meer de Youtube-filmpjes ‘Vrouwon’ en ‘Huilon’ figureerde.

De twee prijzen worden op 20 juni uitgereikt in Het Ketelhuis in Amsterdam. Diezelfde avond zal radiomaker Felix Meurders de Ere-Zilveren Reissmicrofoon in ontvangst nemen.