Havo-examen muziek per abuis even openbaar

Het havo-eindexamen muziek was vorige week korte tijd in te zien en wordt daarom vervangen. Scholieren kunnen het nieuwe examen vrijdag gewoon maken.

Scholieren van het Tilburgse Beatrix College begonnen dinsdag aan een van hun eindexamens.
Scholieren van het Tilburgse Beatrix College begonnen dinsdag aan een van hun eindexamens. Foto Bas Czerwinski/ANP

Het havo-eindexamen muziek van vrijdag wordt vervangen. Door een menselijke fout was het oorspronkelijke examen vorige week korte tijd in te zien in een digitale toetsomgeving. Vijftien mensen hebben dat ook gedaan. Omdat het College voor Toetsen en Examens (CvTE) niet weet wie het examen precies hebben ingezien, wil het met de vervanging elke twijfel over voorkennis wegnemen. Drie andere per ongeluk gepubliceerde examens worden niet vervangen.

Kunstexamens zoals voor muziek worden op de computer afgenomen, omdat scholieren gebruik moeten maken van digitale bronnen zoals geluidsfragmenten. Op 10 mei werden de examens van muziek voor het vwo en dans en drama voor het vmbo gemaakt. Leraren en scholieren konden de antwoorden daarna inzien op het examensysteem Facet. Daarbij zijn volgens het CvTE ook de examens van vier andere kunstvakken online gezet, waaronder dat van muziek voor de havo. Een oplettende docent meldde aan het CvTE dat er examens online stonden die op dat moment nog moesten worden gemaakt.

Nieuw systeem

Het CvTE kent wel het aantal mensen dat de vragen heeft ingezien, maar weet niet wie het zijn geweest. „Het kunnen zowel scholieren als docenten zijn, dat kunnen we niet achterhalen”, zegt een woordvoerder tegen NRC. Bij de drie andere examens – kunst (algemeen) havo, kunst (algemeen) vwo en muziek vmbo-gl/tl – zijn de vragen maar door een enkeling ingezien. Het CvTE vindt het daarom niet nodig om die ook te vervangen.

Het CvTE zegt voor dit soort gevallen altijd een reserve-examen achter de hand te hebben. Omdat het gebruik van het examensysteem Facet nog in een proefperiode bevindt, kunnen scholen vrijdag terugvallen op het systeem dat eerder werd gebruikt. Volgens het CvTE verandert er verder niets: eindexamenkandidaten kunnen de vervangende toets vrijdag op het oorspronkelijke tijdstip maken.

Lees ook: Je bent geen loser als je gaat werken na het vwo