Flinke stijging aantal autobranden

Het aantal autobranden is tussen 2014 en 2018 met 45 procent gestegen. De meeste autobranden zijn aangestoken, laten de verzekeraars weten.

Verschillende auto's gingen in brand tijdens een onrustig verlopen Koningsnacht in Urk.
Verschillende auto's gingen in brand tijdens een onrustig verlopen Koningsnacht in Urk. Foto Ginopress/ANP

Het aantal autobranden in Nederland is de afgelopen jaren flink gestegen. Vorig jaar kregen verzekeraars 4.359 claims naar aanleiding van autobranden. Dat is 45 procent meer dan in 2014. Dat blijkt woensdag uit cijfers van de verzekeraars.

Hoewel de stijging niet precies verklaard kan worden, is wel duidelijk dat ze te maken heeft met toegenomen vandalisme. De meeste branden zijn aangestoken, zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. „Wij vinden het zorgelijk omdat het meestal om bewuste acties gaat.” Het gaat dan om vandalisme of het werk van een pyromaan.

In januari kregen de verzekeraars de meeste claims binnen. Dit heeft voor een groot deel te maken met vandalisme tijdens de jaarwisseling, schrijft het verbond.

Lees ook: Zeventien keer per dag uitrukken voor een autobrand

Provinciale verschillen

De meeste claims kwamen uit Zuid-Holland en Noord-Brabant. Uit Flevoland en Zeeland kwamen juist de minste claims binnen. Afgezet tegen het totaal aantal auto’s per provincie valt vooral Overijssel op. Hier werden vorig jaar relatief de meeste claims ingediend.

De oorzaak is niet bekend, zeggen de verzekeraars, maar de provinciale cijfers zijn zeer gevoelig voor lokale incidenten. In de provincie Utrecht steeg het aantal autobranden vorig jaar het hardst, van 275 claims in 2017 naar 367 in 2018. Vorig jaar werden ook meerdere mensen aangehouden die werden verdacht van het in de brand steken van auto’s. „Deze cijfers voor Utrecht kunnen volgend jaar dus weer anders zijn”, zegt de woordvoerder.