Een lofzang vol bochtenerotiek op Formule 1 in Zandvoort

Zap Het geraas van de woordenstroom waarmee coureur Tom Coronel de kanttekeningen van Margriet van der Linden bij Formule 1 in Zandvoort de pas afsneed, was imposant.

Op een tekenvel volgt Tom Coronel met een speelgoedauto het F1-parcours.
Op een tekenvel volgt Tom Coronel met een speelgoedauto het F1-parcours. Beeld M.

Het heelal begint in Broek in Waterland, ontdekte ik op de televisieavond waarin het nationale eergevoel zware butsen opliep, maar ook hoge toppen bereikte. Eerst was er het bloed dat als een brede rivier traag uit de knie van Tom Dumoulin stroomde, zomaar op een dinsdagmiddag in de Giro – de verslaggevers van Eurosport konden niets anders doen dan memoreren hoe hier een nationale droom in duigen was gevallen. Uit angst voor krachttermen geen analyse: „Er kijken kinderen op dit tijdstip.”

Tegenover dat verdriet stond het turbo-enthousiasme waarmee autocoureur Tom Coronel in M vierde dat er vanaf volgend jaar weer Formule 1-races in Zandvoort zullen worden gehouden. Formule 1 in de duinen lijkt mij gierende onzin, maar het geraas van de jakkerende woordenstroom waarmee Coronel elke mogelijke kritische opmerking van Margriet van der Linden de pas afsneed, was imposant.

Een monomaan mannendingetje – en toen was het speelgoedautootje nog niet eens verschenen. „Kan Max Verstappen straks in Zandvoort wel een beetje inhalen?” had Van der Linden gevraagd. Nou en of! Op een groot papieren vlak mocht Coronel op de M-tafel een blauw racekarretje het parcours na laten rijden.

Hij barstte uit in een lofzang vol bochtenerotiek. Voor elke bocht van de baan had Coronel een nieuwe liefdesverklaring, zijn zinnen vlogen links en rechts langs heuvels, kuilen en curves, zeker kon je hier mooi inhalen en dan daar in de laatste bocht het gas open voor het lange rechte eind!

Zijn zinnen vlogen links en rechts langs heuvels, kuilen en curves

Neerlands oppertrots dezer dagen is natuurlijk Duncan Laurence, wiens triomf op het Eurovisie Songfestival met rasse schreden nadert – vooropgesteld dat de arme man niet op zijn knie valt, wordt doodgeknuffeld of anderszins wordt verslagen. Want er doen natuurlijk ook andere landen mee. (België niet meer. Ik hoorde om elf uur een gedesillusioneerde Vlaming „Oh mijn God” mompelen toen San Marino werd gekozen. „Nog geen halve noot raak.”)

Avrotros had vóór de eerste, Duncanloze halve finale, de concurrentie onder de loep genomen. Dat ging zo efficiënt (let op Tsjechië en de Estse Waylon) dat ik tijdens de halve finale zelf rustig naar een ander programma kon kijken.

Luister ook naar de podcast Vandaag: Hoe Zandvoort zijn Grand Prix terugkreeg

Waarmee we eindelijk het heelal bereiken. Want er was wel degelijk televisie die niet naar binnen keek, maar naar buiten: de eerste aflevering van de losjes met het jubileum van de maanlanding verbonden serie Govert naar de grenzen van het heelal. Die missie in aanmerking genomen, moest je constateren dat Govert Schilling dicht bij huis begon: in Broek in Waterland dus, waar twee jaar geleden een meteoriet zich een weg door een schuurdak boorde.

Schilling mocht de steen, die een heuse ‘beheerder’ bleek te hebben, even vasthouden. Vanuit Broek in Waterland ging de reis al gauw de wereld over. In Arizona reed Schilling met een camper naar de meer dan een kilometer brede Barringerkrater, ooit veroorzaakt door een meteoriet van een meter of vijftig. Hij klapte een kampeerstoel open en schonk zichzelf een glas whisky in – daar aan de kraterrand wilde hij overnachten. „Wie ’s nachts naar buiten gaat, kijkt altijd even of de sterren er nog zijn.”

Het mengsel van liefde en ontzag dat de krater bij Schilling losmaakte, is besmettelijk. Intussen werd er ook nog van alles aan natuurwetenschappelijke kennis uitgedragen. Plus een mooi interview met de weduwe van een geoloog die in de jaren zestig werd afgewezen voor het Apollo-programma. „Hij ging daarna hier op de heuvels naar de maan kijken. Het was heel verdrietig.” Ook de maan kan een monomaan mannendingetje zijn.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.