Dumoulin stapt kort na aanvang vijfde etappe Giro af

De Nederlandse topwielrenner kwam dinsdag hard ten val en bezeerde zijn knie. Woensdag gaf hij het na enkele klimkilometers op.

Dumoulin na de etappe van dinsdag waarin hij ten val kwam.
Dumoulin na de etappe van dinsdag waarin hij ten val kwam. Foto Luk Benies/AFP

Tom Dumoulin is woensdag kort na aanvang van de vijfde etappe van de Giro d’Italia afgestapt. De Nederlander was dinsdag hard ten val gekomen op zo’n zes kilometer voor de finish. Woensdag gaf hij het na enkele regenachtige klimkilometers op.

Tegen een verslaggever van Eurosport gaf Dumoulin voor de start in de Midden-Italiaanse plaats Frascati al toe dat hij tegen beter weten in van start zou gaan. Bij het warmfietsen bij de bus vertelde de Nederlander dat hij door de pijn in zijn linkerknie niet rechtop op zijn trappers kon staan.

Dumoulin had „vrij veel pijn”, zei ook ploegleider Michiel Elijzen voorafgaand aan de etappe over zijn kopman. Maar de ploeg had niet „bij de eerste de beste tegenslag” willen opgeven. Dumoulin heeft volgens Elijzen maanden van voorbereiding gestoken in de Giro, de ronde waar hij dit seizoen zijn zinnen op had gezet.

Door de massale valpartij vlak voor de streep had Dumoulin dinsdag al meer dan vier minuten op rozetruidrager Primoz Roglic verloren. Hij was hierdoor nagenoeg kansloos voor de eindzege, terwijl hij vooraf als een van de favorieten gold. In 2017 won de Limburger de ronde, vorig jaar werd hij tweede.

Twitter avatar tom_dumoulin Tom Dumoulin Knee still hurts but we hope it will get better through the day. Will give everything I have to make it. Fingers crossed🤞🏼 https://t.co/uKBnkbGs4b
Lees ook: Aangeslagen op de fiets, weg klassement

Doping

Eerder op de dag werd al bekend dat een andere renner uit de koers lag. De Sloveense renner Kristijan Koren werd uit de Ronde van Italië gehaald op verdenking van dopinggebruik. Koren rijdt voor Bahrain-Merida, de ploeg van de huidige nummer 3 Vincenzo Nibali.

Naast Koren werden drie andere renners tijdelijk geschorst door de internationale wielerbond UCI. Het gaat om Kristijan Durasek, die niet meerijdt in de Giro, en de oud-renners Alessandro Petacchi en Borut Bozic. De vier schorsingen waren het gevolg van nieuwe informatie van de Oostenrijkse autoriteiten, aldus de UCI.