Reportage

Buurt in Eersel is ‘healers’ liever kwijt

Healingsessies De gemeente Eersel heeft het pand gesloten waar eind april de politie met bijna veertig mensen is binnengevallen. Bij healingsessies in het Brabantse dorp werd de verboden stof ayahuasca gebruikt, waarna een man zou zijn overleden.

Foto Ivan Kokoulin

Een buurtbewoonster heeft het stiekem gefilmd. Een healingsessie in een tuin in het Brabantse Eersel, bij Eindhoven. Op haar telefoon is te zien hoe twee mannen naast elkaar staan, op de achtergrond witte plastic tuinstoelen. Een andere persoon, die niet te zien is, is aan het kermen, secondenlang. Het lijkt van diep te komen. „Weeeeeh”, klinkt het.

De Nieuwstraat in Eersel bestaat uit vrijstaande huizen. Veel groen, veel tuinen. Eén pand valt op in de straat. Het is een groot vrijstaand huis, met voortuin en achtertuin. Door de vele ramen is niet meer naar binnen te kijken, de zonneschermen zijn naar beneden getrokken, voor een enkel raam is hout getimmerd. Op de deur zit een rood zegel. „Verzegeld op last van de burgemeester van deze gemeente”, zo staat er sinds 6 mei.

Eind april viel de politie met bijna veertig mensen binnen tijdens een zogeheten healingsessie, waarbij zestien mensen aanwezig waren. Tijdens de bijeenkomst werd ayahuasca gebruikt, een hallucinerend theebrouwsel dat wordt gezet van twee planten. Het bevat de stof dimethyltryptamine (DMT), een verboden stof die wordt gezien als harddrug. De politie viel binnen in de Brabantse woning omdat er enkele weken daarvoor een 31-jarige Hongaar dood werd aangetroffen in Eindhoven. Volgens de politie is er een verband tussen de dood van de man en de healingsessie in Eersel: kort voor zijn dood had de man een sessie bijgewoond.

Drie verdachten zijn inmiddels weer vrijgelaten, de 33-jarige Spaanse organisator zit nog vast. Afgelopen week arresteerde de politie nog een verdachte: een 46-jarige vrouw die betrokken zou zijn bij de organisatie van de healingsessies. Ook besloot waarnemend burgemeester Joseph Vos het pand voor vier maanden te sluiten. „Voor mij is het heel simpel”, verklaart Vos. „Er zijn harddrugs gevonden, dan gaat een pand dicht.”

Gefronste wenkbrauwen

Het huis zorgt in de Eerselse wijk al geruime tijd voor gefronste wenkbrauwen, vertellen bewoners. Het pand wordt verhuurd door de eigenaar, contact met de huurders hadden de buurtbewoners nauwelijks. Wel zagen ze dat er geregeld sessies waren waarbij drugs werden gebruikt. Omwonenden hebben het over „kotsen” in de tuin, kermgeluiden die ze soms horen, ook als ze binnen zitten. „Ik ben weleens die tuin ingelopen”, vertelt buurtbewoner Sander de Graaff. „Daar lag dan een jongen helemaal van de wereld door die drugs.” Roy van Gompel, die werkt in het pand naast het huis van de healingsessies: „Ik hoorde trommels, indianengeluiden. Van zweverige types, die je liever niet naast je hebt wonen.”

Luister naar de podcast Onbehaarde Apen over ons hallucinerende brein.

Achter de healingsessies lijkt een bedrijf te zitten, dat op het adres van het huis in Eersel staat ingeschreven. Op hun Engelstalige website wordt gesteld dat „onze therapeutische ayahuasca-retraites de mogelijkheid van een uitzonderlijke ervaring bieden.” Bij de andere vestiging van het bedrijf, in Madrid, wordt de telefoon niet opgenomen.

Wildgroei van sessies

Volgens Tom Bart, preventiemedewerker van drugsinstelling Jellinek, is er sprake van „een wildgroei” van bedrijfjes die ceremoniële sessies met ayahuasca aanbieden. Meestal betalen mensen een paar honderd euro voor zo’n sessie, waarin wordt gepraat, liederen worden gezongen en thee wordt gedronken. Het gebruik is overgewaaid uit Zuid-Amerika, en populair geworden in westerse landen. De thee wordt gemaakt van twee planten, online te bestellen of via een smartshop te kopen, waarin DMT zit en een stof die de afbraak van DMT remt.

Tom Bart zegt dat de risico’s van het gebruik van ayahuasca „relatief klein” zijn. „Het is zeldzaam dat er iemand overlijdt. Het kan fout gaan als je medicijnen gebruikt, omdat de stof die de afbraak van DMT remt, er ook voor kan zorgen dat medicijnen minder snel worden afgebroken, waardoor je bijvoorbeeld een overdosis antidepressiva kan binnenkrijgen.” Ook kan het middel volgens de preventiemedewerker psychische klachten verergeren.

Redacteur Thomas Rueb dronk ayahuasca, samen met een leraar, een directeur en een postbode. Lees het artikel Leren van de thee

Bart benadrukt dat veel aanbieders van ayahuasca dat wel weten. „Het probleem is de combinatie van onervaren aanbieders, en mensen die nog nooit drugs hebben gebruikt. Dan kan het fout gaan.” Volgens Tom Bart komt het weinig voor dat de politie daadwerkelijk bij een sessie ingrijpt.

Buurtbewoner Roy van Gompel is blij dat het voorlopig afgelopen is met de healingsessies in Eersel. „Ik hoop nu dat er mensen komen wonen die je kunt uitnodigen voor een kopje koffie.”

Waarnemend burgemeester Joseph Vos is ook blij dat de sessies in Eersel zijn gestopt. „Ik ben er toch wel van geschrokken. Je wilt zoiets niet hebben in je gemeente.” De burgemeester benadrukt dat hij, mochten de huurders na de vier maanden sluiting weer in het pand terugkeren, de situatie extra in de gaten zal houden.