Brits ‘hulpprogramma’ gestopt na dood deelnemer

Hulp-tv De Britse zender ITV staakt een langlopend, controversieel reality-programma nadat een deelnemer zelfmoord had gepleegd.

ITV-presentator Jeremy Kyle
ITV-presentator Jeremy Kyle Foto ITV

Het Britse reality-programma The Jeremy Kyle Show is permanent van het scherm gehaald nadat een deelnemer één week na de opnames van de show vermoedelijk zelfmoord heeft gepleegd. Dat meldt de krant The Guardian.

Het controversiële en populaire programma van tv-station ITV staat bekend om het ontvangen van gasten met persoonlijke problemen en trekt dagelijks meer dan 1 miljoen kijkers. Ruzies tussen familieleden of partners worden in de show uitgevochten. Vast onderdeel is dat gasten hierbij worden onderworpen aan een leugendetector.

Leugendetector

Dit was ook het geval bij de 63-jarige Steve Dymond die op donderdag 9 mei dood in zijn huis in Portsmouth is aangetroffen. Een week eerder kwam hij tijdens opnames voor de show niet door de leugendetectortest. Hij wilde aan zijn verloofde bewijzen dat hij niet vreemd was gegaan.

ITV laat in een statement weten dat de omroep is aangeslagen door het overlijden van Dymond en dat de gedachten uitgaan naar zijn gezin en vrienden. „Gezien de ernst van de recente gebeurtenissen hebben we besloten om de productie van The Jeremy Kyle Show na veertien jaar te beëindigen.” Wel zegt ITV te willen blijven samenwerken met presentator Jeremy Kyle voor andere projecten.

Hulp-tv

Het stopzetten van het programma valt samen met de groeiende aandacht en onderzoeken naar de vaak beperkte of geheel ontbrekende begeleiding van reality-tv. Ook in Nederland schort het vaak aan nazorg bij hulptelevisie. Zo bleek bijvoorbeeld onlangs nog uit onderzoek van NRC dat het NTR -programma Anorexia Eetclub bij de selectie van kandidaten nauwelijks oog had voor het ziektebeeld en de problematiek van de jonge deelnemers.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoonnummer 0900-0113 of www.113.nl