Brieven

Brieven 15/5/2019

Brexit-chaos

Alles in de Grondwet

D66-leider Rob Jetten stelt dat het opnemen van het Europese Unie-lidmaatschap in de Grondwet „je dwingt tot rustig en goed nadenken over wat de gevolgen zijn [van een Nexit] en wat er allemaal geregeld moet worden” (Bescherm Nederland tegen Nexit, 11/5). Kunnen we dan alstublieft alles in de Grondwet opnemen? Als er iets is dat we vragen van politici, is het toch dat ze rustig en goed nadenken? Of is het inrichten van politie, justitie, jeugdzorg, gezondheidszorg en ruimtelijke ordening gewoon een speeltje?

VS-Iran

Afleidingsmanoeuvre

De laatste dagen nemen de spanningen tussen Iran en de VS met het uur toe. Trump lijkt de ayatollahs steeds verder de duimschroeven aan te draaien. Eerst via de harde sancties die Irans economie vernietigend treffen, nu door harde militaire dreiging. Inzet is een betere nucleaire deal.

Carolien Roelants plaatst Trumps agressieve oorlogsretoriek (Iraanse agressie? Groeiende Amerikaanse agressie eerder, 13/5) duidelijk in context. Eén mogelijke oorzaak mis ik: het bewust opvoeren van militaire spanningen in een ver gelegen belangrijke regio om de eigen bevolking af te leiden van interne politieke bedreigingen. Zoals de niet-aflatende pogingen om het gehele Mueller-rapport te openbaren zonder alle weggelakte passages. Of de eis om zijn belastingaangiftes te openbaren. De bevolking schaart zich in tijden van oorlogsdreiging nagenoeg altijd achter de Commander in Chief. Het is eerder gedaan in de geschiedenis.

Vrouwenkiesrecht

Eerste burgemeester

Als aanvulling op uw overigens uitstekende stuk over het 100 jaar vrouwenkiesrecht (Een politieke onmogelijkheid: het kiesrecht voor vrouwen, 9/5), wil ik opmerken dat ik een vermelding van de allereerste vrouwelijke burgemeester in Nederland heb gemist. Al in 1946 werd politica Truus Smulders-Beliën benoemd tot burgemeester van de gemeente Oost-, West- en Middelbeers (thans gemeente Oirschot). Zij volgde in die functie haar man op, die door zijn verzet tegen de bezetter werd gearresteerd en in een concentratiekamp overleed. Het ambt van burgemeester van die gemeente bekleedde zij tot haar overlijden in 1966. Tot 1964 was zij de enige vrouwelijke burgemeester in Nederland.

Formule 1 in Zandvoort

Waar bleef het protest?

Stilletjes een Formule 1-circuit, of beter gezegd Formule 1-circus, in een natuurgebied toelaten, terwijl alle alarmbellen voor milieu, klimaat en biodiversiteit keihard afgaan? Hoe is dit mogelijk! Een zekere Max Verstappen-gekte hoeft de betreffende overheden en instanties toch niet van hun verstand en verantwoordelijkheden te beroven? Waar is het protest gebleven? De milieubeweging? De verontruste omwonenden? Zijn we nu met z’n allen helemaal gek geworden om een monsterlijk initiatief midden in de bewoonde wereld en een kwetsbaar kustgebied domweg toe te laten, met alle uitwaaierende, structurele narigheid en schade tot gevolg?