Bezetting varkenshouderij

Alle dierenactivisten Boxtel weer vrij

Alle dierenactivisten die maandag werden aangehouden na de bezetting van een varkensboerderij in Boxtel zijn weer vrij. Dinsdagavond werden de laatste vijf die nog vastzaten vrijgelaten. Zij weigerden zich te identificeren. Volgens het Openbaar Ministerie zijn 64 dierenactivisten met een dagvaarding naar huis gestuurd. Zij moeten waarschijnlijk in augustus voor de politierechter verschijnen wegens lokaalvredebreuk. Zeven demonstranten kregen een geldboete.

Het terrein van de Brabantse varkenshouder werd maandag urenlang bezet door naar schatting 150 dierenactivisten uit Nederland en andere Europese landen. Tientallen boeren kwamen daarop naar de boerderij voor een tegenprotest. Een van de tegendemonstranten is aangehouden wegens het vernielen van een politievoertuig. De recherche zal een onderzoek starten naar de vernieling van de toegangsdeur van een stal en het vernielen van auto’s.

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie, CDA) zei dinsdag in de Tweede Kamer dat hij bezorgd is over de toenemende bedreigingen richting boeren. Later deze week praat hij erover met landbouworganisaties. Ook gaat hij bij de bedreigde boer op bezoek. Hoeveel boeren bedreigd worden, is niet bekend. Wel zijn activisten volgens Grapperhaus steeds actiever. Hij wil dat boeren vaker aangifte doen.

De varkenshouder uit Boxtel kan de komende drie weken geen dieren aan- of afvoeren. Door het binnendringen van de activisten is mogelijk een gezondheidsrisico voor de dieren ontstaan, vreest de NVWA.