Binnenlandse groei Chinese economie zwakt nu ook af

China China kampt niet alleen met een handelsoorlog met de VS. De groei van de binnenlandse consumptie neemt ook af.

Winkelcentrum in Shanghai. De afzetgroei in de Chinese detailhandel lag vorige maand op het laagste niveau in dertien jaar.
Winkelcentrum in Shanghai. De afzetgroei in de Chinese detailhandel lag vorige maand op het laagste niveau in dertien jaar. Foto Hector Retamal/AFP

De handelsoorlog is helemaal niet zo erg voor China, valt te horen op de Chinese staatstelevisie, want het economisch succes van China is inmiddels gebouwd op een groeiende binnenlandse consumptie, en niet langer voornamelijk op buitenlandse handel.

Als dat klopt, dan zijn de cijfers die woensdag naar buiten zijn gekomen extra slecht nieuws voor China. Want juist de groei van die binnenlandse consumptie loopt terug. De afzetgroei van de detailhandel is teruggezakt van 8,7 procent in maart naar 7,2 procent in april. Daarmee is dit het laagste groeicijfer in dertien jaar.

Dat wijst erop dat eerdere maatregelen om de groei van de binnenlandse consumptie te stimuleren, minder goed werken. China heeft de rentetarieven een aantal keer verlaagd om de economie te stimuleren. Dat leverde in het eerste kwartaal nog wel het gewenste effect op, maar inmiddels niet meer.

Lees ook Zo onlogisch is Trumps handelsoorlog nu ook weer niet

Ook de groei van de industriële productie liep terug, van 8,5 procent in maart naar 5,4 procent in april. Dat maakt het voor de Chinese overheid niet eenvoudiger weerstand te bieden aan de toenemende druk op de economie door de handelsoorlog met de VS.

Niet alleen maken de hogere tarieven het Chinese bedrijven moeilijker om naar de VS te exporteren, ook wordt het duurder voor Chinese producenten om essentiële producten uit de VS te importeren. Dat komt doordat China een verhoging per 1 juni heeft afgekondigd van de tarieven op Amerikaanse import naar China.

Niet voor niets heeft China daarom bepaald dat Chinese bedrijven een verzoek kunnen indienen om te mogen importeren uit de VS zonder de nieuwe, hogere tarieven te hoeven betalen. Die maatregel moet ervoor zorgen dat de Chinese productie op cruciale terreinen ongehinderd voort kan gaan.

Staatsobligaties dumpen

Het is de vraag wat China nu verder kan doen om de economie te stimuleren. Hoofdredacteur Hu Xijin van de Global Times, een Engelstalige krant die wordt uitgegeven onder toezicht van de communistische partij, twitterde eerder deze week dat Chinese wetenschappers aan het bekijken waren of China soms Amerikaanse staatsobligaties moet gaan dumpen.

Lees ook Bij de McDonald’s in Beijing zijn de Chinezen niet bang voor de VS

Dat zou een zeer ingrijpende maatregel zijn, en de meeste experts denken niet dat China er snel toe zal overgaan. Investeren in Amerikaanse staatsobligaties levert China veel profijt op, zonder dat daar veel risico tegenover staat. China zou zichzelf in de vingers snijden door de staatsobligaties op te geven. Massale verkoop ervan wordt dan ook gezien als een extreme, ‘nucleaire’ optie.

Op het moment bezit China voor zo’n 1,1 duizend miljard aan Amerikaanse staatsobligaties. Ongeveer een derde van China’s totale reserve aan buitenlandse valuta is in Amerikaanse obligaties belegd.

Wat China dan wel kan doen, is nog niet zo makkelijk te zeggen. De overheid benadrukt het belang van stimulering van binnenlandse consumptie en meer innovatie, maar of dat de Chinese economie snel genoeg voldoende vooruit kan helpen is de vraag.

De overheid bereidt de bevolking er steeds meer op voor dat ze misschien offers moet brengen om de handelsoorlog van de Amerikanen te kunnen winnen.