‘Actuele vragen over weer en klimaat’

Marijn Hoogerbrugge (32) doceert aardrijkskunde op de scholengemeenschap Calvijn Groene Hart in Barendrecht. Zijn collega noemt hem „een zeer enthousiaste vakidioot”. Wat vond hij van het vmbo-examen?

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

‘Ik ben heel tevreden over dit examen. Het toetst goed de thema’s die we hebben behandeld in de les: weer en klimaat, bevolking en ruimte, en water. Het biedt ook een mooie afwisseling tussen open- en meerkeuzevragen en tussen kennis en inzicht.

„Het examen is ook actueel. Meteen al in vraag 2 gaat het erover dat muggen en andere ziekteverwekkers in de toekomst vaker hierheen zullen komen. Dat heeft natuurlijk te maken met de opwarming van de aarde en de stijging van de gemiddelde temperatuur. De vraag erna gaat ook over de opwarming, namelijk wat voor maatregelen Nederland kan nemen om het land veilig te houden bij de zeespiegelstijging – zoals het ophogen van de dijken.

„In het thema weer en klimaat zit ook een heel mooie vraag, waarvoor je én echt geleerd moet hebben én aardrijkskundig inzicht nodig hebt. Je ziet de kaart van de Verenigde Staten met vier steden: Chicago, Miami, Phoenix en San Francisco. Je ziet ook vier klimaatgrafieken met de temperatuur en de neerslag. Vervolgens moet je herleiden welke temperatuur en welke neerslag bij welke stad hoort. Dan helpt het dat je weet dat San Francisco een Middellandse Zeeklimaat heeft en dat Miami de hoogste temperatuur moet hebben doordat deze stad het dichtst bij de evenaar ligt. Dat moet je echt geleerd hebben. Daarmee kun je al wat mogelijkheden afstrepen, maar vervolgens moet je je inzicht gebruiken voor de laatste stappen.

„Een goede combinatie van inzicht en kennis biedt ook vraag 29, over de bevolkingsgroei van Nederland in het eerste kwartaal van 2017. Hier moet je weten wat wordt bedoeld met de begrippen ‘natuurlijke bevolkingsgroei’ – geboorte en sterfte – en ‘sociale bevolkingsgroei’ – immigratie en emigratie. Vervolgens moet je die kunnen toepassen door uit de bron met de cijfer over geboorten (40.237), sterfgevallen (42.482), immigratie (54.031) en emigratie (32.677) te herleiden of en hoe de bevolking is gegroeid.

„Voor vraag 32 moeten leerlingen écht goed geleerd hebben. Daarin staan enkele Nederlandse gemeenten, waaronder Amsterdam en Anloo, en daarbij de gemiddelde afstanden tot voorzieningen: een grote supermarkt, een basisschool, een kinderdagverblijf en een huisartsenpraktijk. Je moet niet alleen het begrip bevolkingsdichtheid kennen, je moet het ook toepassen. Door een verband te leggen met de afstand tot de voorzieningen, die in Anloo een stuk groter is dan in Amsterdam.”

Lastig is vraag 13 over het feit dat mensen in Miami net boven de zeespiegel wonen en een grote kans op materiële schade lopen bij een orkaan. Welk begrip hoort daarbij? Risicoperceptie. Dat heb ik behandeld in de les, maar het zo toepassen is toch wel weer nieuw.”

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.