17 militairen gedood en 11 vermist in Niger

Wie er achter de aanval van dinsdag zit, is volgens de Nigerese autoriteiten nog onduidelijk.

Een militair staat met zijn gezicht naar de vlag van Niger.
Een militair staat met zijn gezicht naar de vlag van Niger. Foto iStock

Zeker zeventien Nigerese militairen zijn dinsdag gedood toen zij in een hinderlaag liepen bij de grens van Niger met Mali. Ook worden nog eens elf militairen vermist, zo maakte een regeringswoordvoerder van het West-Afrikaanse land woensdag bekend. De autoriteiten spreken van een ‘terreuraanval’ uitgevoerd door honderden zwaarbewapende strijders.

Ook raakte een nog onbekend aantal militairen gewond, zij zijn overgebracht naar een ziekenhuis in de hoofdstad Niamey, schrijft persbureau AFP. De groep militairen werd aangevallen nabij de plaats Tongo Tongo in het zuidwesten van Niger.

Een voertuig van het Nigerese leger reed op een explosief, daarna ontstond een vuurgevecht. In dezelfde regio werden in 2017 al vier commando’s van het Amerikaanse leger en vier Nigerese soldaten gedood door strijders gelieerd aan Islamistische Staat. Ook zij liepen destijds in een hinderlaag.

Wie er achter de aanval van dinsdag zit, is volgens de Nigerese autoriteiten nog onduidelijk. Het gaat om een van de dodelijkste aanvallen tegen Nigerese strijdkrachten in het westen van het land in jaren.

Met name in het westelijk deel van Niger, bij de grens met Mali en Burkina Faso, pleegden jihadisten recent meerdere aanslagen op militairen en burgers. Het gaat zowel om strijders gelieerd aan Al-Qaeda als aan IS. In het zuiden van het land is bovendien terreurgroep Boko Haram actief. In Niger wordt een gematigde versie van de islam aangehangen.