Zes doden bij demonstraties Soedan

Bij een zitdemonstratie voor het hoofdkwartier van het Soedanese leger werden maandag schoten gelost. Het is nog onduidelijk wat zich er precies heeft afgespeeld.

Soedanezen op straat in Khartoum in de buurt van waar eerder de ongeregeldheden bij de zitdemonstratie plaatsvonden, die aan zes mensen het leven kostte.
Soedanezen op straat in Khartoum in de buurt van waar eerder de ongeregeldheden bij de zitdemonstratie plaatsvonden, die aan zes mensen het leven kostte. Foto Sami Mohammed/AFP

Bij ongeregeldheden in de Soedanese hoofdstad Khartoum zijn maandagavond zes mensen om het leven gekomen. Het gaat volgens het Franse persbureau AFP om vijf burgers en een militair. De slachtoffers zouden zijn gevallen bij een uit de hand gelopen zitdemonstratie voor het hoofdkwartier van het Soedanese leger.

Wat zich er precies heeft afgespeeld, is onduidelijk. Volgens het Soedanese leger openden „niet geïdentificeerde personen”, die zich tussen demonstranten bevonden, het vuur voor het militaire complex. Daarbij vielen naast de doden meer dan tien gewonden, onder wie drie soldaten.

Saboteren onderhandelingen

De personen die het vuur openden zouden het doel hebben gehad de onderhandelingen te saboteren tussen de legertop en vertegenwoordigers van het volksverzet die maandag gaande waren. Later die dag meldde persbureau AP dat de twee partijen overeenstemming hadden bereikt over het vormen van een overgangsregering. Dinsdag gaan de besprekingen verder. Dan buigen ze zich over de vraag hoe lang de overgangsregering aanblijft en wat hiervoor in de plaats komt.

In Soedan is het al maanden onrustig. Halverwege april werd Omar al-Bashir afgezet na een lange reeks protesten door de bevolking. De president was ruim dertig jaar aan de macht. Maandag werd bekend dat hij aangeklaagd wordt voor doden die onder de demonstranten zijn gevallen tijdens zijn bewind. Sinds zijn aftreden is de militaire raad aan de macht. De demonstraties gingen daarna altijd door.