Vertrek Statenlid

Ruzie binnen Statenfractie FVD Noord-Holland

Het Noord-Hollandse Statenlid Robert Baljeu is dinsdag uit de fractie gezet.

Robert Baljeu (derde van links) tijdens zijn installatie als Statenlid van Noord-Holland voor Forum voor Democratie. Foto Evert Elzinga / ANP
Robert Baljeu (derde van links) tijdens zijn installatie als Statenlid van Noord-Holland voor Forum voor Democratie. Foto Evert Elzinga / ANP

Het conflict binnen de top van Forum voor Democratie lijkt een nieuw slachtoffer te hebben gemaakt. Het Noord-Hollandse Statenlid Robert Baljeu is dinsdag uit de fractie gezet. Dat bevestigt een woordvoerder van de Provinciale Staten van Noord-Holland.

De Noord-Hollandse FVD-fractie heeft het vertrouwen opgezegd in Baljeu „als gevolg van een ontstane situatie in de statenfractie”, schreef fractievoorzitter Johan Dessing dinsdagavond op Twitter. Hij spreekt van een „interne fractieaangelegenheid”, en wil er verder geen mededelingen over doen. Baljeu, die voor FVD ook kandidaat-Eerste Kamerlid is, is gevraagd zijn zetel ter beschikking te stellen, maar weigert dat. Hij was dinsdagavond niet bereikbaar voor een reactie.

De vertrouwensbreuk zou te maken hebben met het conflict in de top van de partij tussen partijleider Thierry Baudet en Henk Otten. De voormalige tweede man en oud-penningmeester van de partij werd door Baudet onder druk gezet om uit het partijbestuur te stappen. Begin april wees onderzoek uit dat Otten zonder overleg een betaling van ruim 30.000 euro aan zichzelf had gedaan.

Vertrouweling

De 49-jarige Baljeu is een vertrouweling van Otten. Op diens verzoek was hij eind 2017 aangetreden om de door Otten op non-actief gestelde Saskia Koning als directeur van het partijbureau in Amsterdam op te volgen. Al sinds 2016 was Baljeu voor de partij actief met het werven en trainen van kandidaat-politici.

Baljeu kreeg in toenemende mate ook een politieke rol toebedeeld. Hij werd de nummer twee op de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland en is kandidaat-Eerste Kamerlid. Hoewel hij een lage plek heeft op de lijst, nummer 15, maakt hij gerede kans om begin volgende maand tot senator te worden beëdigd omdat een aantal kandidaten die hoger op de lijst staan vermoedelijk zullen doorschuiven naar het Europees Parlement. Forum krijgt mogelijk 12 senatoren, onder wie ook Otten.

Het is niet duidelijk of Baljeu vasthoudt aan zijn Statenzetel, wat zou betekenen dat FVD in Noord-Holland niet langer de grootste fractie heeft. Behalve Forum hebben ook GroenLinks en VVD er negen zetels.