‘Peter R. de Vries op dodenlijst Ridouan T.’

De journalist werd begin april op de hoogte gesteld van de bedreiging. Hij vond het „noodzakelijk” om het nu naar buiten te brengen.

Peter R. de Vries liet donderdag op Twitter weten op de dodenlijst van Ridouan T. te staan.
Peter R. de Vries liet donderdag op Twitter weten op de dodenlijst van Ridouan T. te staan. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries wordt bedreigd en staat op de dodenlijst van de voortvluchtige Ridouan T., kopstuk van de Nederlandse cocaïnemaffia. Dat heeft de journalist dinsdag op Twitter laten weten. Volgens De Vries heeft de bedreiging te maken met „kritische uitspraken” over T. Het Openbaar Ministerie wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan.

Twitter avatar PeterRdeV Peter R. de Vries Justitie en politie hebben mij medegedeeld dat ik op de dodenlijst van de voortvluchtige Ridouan Taghi sta en dat hij opdracht heeft gegeven om mij te liquideren. Vanwege kritische uitspraken over hem. Iedereen die wat wil proberen is bij deze gewaarschuwd… #stukmaken https://t.co/aBM4SrIhx7

De Vries laat aan NRC weten het „noodzakelijk” te vinden om de bedreiging naar buiten te brengen. Hij hoopt door de dreiging openbaar te maken, deze de kop in te drukken. „Stukmaken, een term uit de politiewereld”, licht De Vries de hashtag toe die hij bij zijn twitterpost gebruikte.

Lees ook: Toename geweld onderwereld vormt ook gevaar voor journalist

Dreiging

Begin april werd De Vries door het OM op de hoogte gesteld van de bedreiging. „Het ging om algemene informatie”, zegt De Vries. „Ze wilden niet zeggen uit welke hoek de bedreiging kwam.” De journalist was het hier niet mee eens en ging met het OM in gesprek. „Dit liep hoog op”, zegt hij. Na een paar dagen liet het OM weten dat de dreiging van Ridouan T. kwam, zegt De Vries.

In de daaropvolgende weken vond De Vries dat hij slecht op de hoogte werd gehouden over de voortgang van het onderzoek. „Toen heb ik besloten om vanuit mezelf te denken. Ik wilde de dreiging stukmaken.” Over eventuele beschermingsmaatregelen wil De Vries uit veiligheidsoverwegingen niets zeggen.

Al eerder werd De Vries bedreigd door Willem Holleeder. Ook toen heeft hij dit zelf naar buiten gebracht. Vorig jaar kon misdaadjournalist John van den Heuvel enige tijd niet in de studio van RTL Boulevard in Amsterdam komen vanwege de dreiging uit het criminele circuit. De journalist verscheen in de uitzending via een videoverbinding. Van den Heuvel wordt al langer bedreigd en krijgt bescherming van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Ook misdaadverslaggever Paul Vugts heeft sinds 2017 te maken met ernstige bedreigingen.

Lees ook dit portret: ‘Peter R. de Vries weet écht alles beter’

Correctie (14 mei 2019): In een eerdere versie van dit stuk stond dat De Vries donderdag bekend heeft gemaakt bedreigd te zijn. Dat klopt niet. Dat was dinsdag. Hierboven is dat aangepast.