OM eist maximale boete tegen Shell voor explosie Moerdijk

Justitie wil dat Shell een boete van 2,4 miljoen euro betaalt vanwege de ontploffing in een fabriek in 2014. Daarbij raakten twee medewerkers gewond.

Na de explosie in een Shell-fabriek in Moerdijk waren de zwarte rookwolken te zien boven het fabrieksterrein.
Na de explosie in een Shell-fabriek in Moerdijk waren de zwarte rookwolken te zien boven het fabrieksterrein. Foto Arie Kievit/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een maximale boete van 2,4 miljoen euro geëist tegen Shell vanwege een grote explosie in een fabriek in Moerdijk. Bij de ontploffing in 2014 raakten twee werknemers gewond. Volgens het OM was het „simpelweg geluk” en niet de verdienste van Shell dat het incident niet op een ramp is uitgelopen.

Op de explosie in Moerdijk volgden meerdere ontploffingen. Ook werden delen van de fabriek honderden meters weggeslingerd en ontstond er brand met veel rookvorming. Volgens justitie hadden meer werknemers gewond kunnen raken. Andere werknemers waren op het moment van de ontploffing toevallig niet in de fabriek aanwezig.

Bij het opstarten van de fabriek na een onderhoudsstop ontstond de explosie vermoedelijk door een onverwachte reactie tussen stoffen in een katalysator. Ook warmde het reactorvat te snel op.

Shell heeft er volgens het OM niet alles aan gedaan om de explosie te voorkomen. In een soortgelijke Shell-fabriek in het buitenland hadden zich dergelijke opstartproblemen al een keer eerder voorgedaan. Die problemen heeft Shell volgens het OM onvoldoende onderzocht, waardoor de risico’s van de herstart zijn onderschat. „Door de stapeling van onvolkomenheden heeft Shell volgens het OM de aanmerkelijke kans aanvaard dat het mis zou lopen.”

Gaswolk

In de strafzaak wordt Shell ook vervolgd voor een lekkage die eind januari 2016 door het bedrijf werd ontdekt. Op hetzelfde industriegebied in Moerdijk bleek twee maanden lang bijna 28 ton kankerverwekkende ethyleenoxide te zijn gelekt doordat twee afsluitkleppen open waren blijven staan, wederom na een onderhoudsbeurt. Voor de ontsnapping van de gaswolk eist het OM een boete van 250.000 euro.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde in beide zaken dat de risico’s fout waren ingeschat. Zowel Shell Moerdijk als toezichthouders moeten volgens de Onderzoeksraad kritischer zijn op het veiligheidsbeleid bij de fabriek.