OM eist 18 jaar cel en tbs voor moord op studente uit Utrecht

De 32-jarige verdachte zou een relatiebreuk niet hebben kunnen verkroppen. Eerder kreeg hij een contact- en locatieverbod opgelegd.

Bloemen bij de studentenwoning van de vermoorde 24-jarige studente verpleegkunde.
Bloemen bij de studentenwoning van de vermoorde 24-jarige studente verpleegkunde. Foto Koen van Weel/ANP

De 32-jarige Zamir M. moet achttien jaar de cel in en tbs met dwangverpleging krijgen voor de moord op de Utrechtse studente Laura Korsman. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag geëist in de rechtbank in Utrecht.

M. zou de destijds 24-jarige studente verpleegkunde op 11 juli 2018 met voorbedachten rade en meerdere messteken om het leven hebben gebracht, stelde het OM ter zitting. De verdachte zou een recente relatiebreuk niet hebben kunnen verkroppen.

Enkele weken voor haar dood deed het slachtoffer aangifte van stalking. M. zat toen drie dagen in hechtenis en kreeg een contact- en locatieverbod opgelegd. Het slachtoffer ontving een alarmknop voor het geval hij haar weer zou benaderen.

‘Door het lint’

Op de bewuste dag zou M. de woning van het slachtoffer aan de Bosboomstraat zijn binnengedrongen. De officier van justitie meent dat de 32-jarige het slachtoffer direct aanviel toen zij alleen thuis was, mogelijk zelfs van achteren.

Het mes en een operatiehandschoenen had hij zelf meegenomen. Ook heeft de verdachte met zijn stalking „wekenlang” op het slachtoffer gejaagd. Met de hoge eis wil de officier van justitie duidelijk maken dat vergelding „een wezenlijk onderdeel van de straf moet uitmaken, en niet alleen behandeling van de verdachte.”

Zelf verklaarde de verdachte ter zitting dat hij zelf bedreigd werd met een mes door het slachtoffer, waarna hij „door het lint ging”. Korsman zou zichzelf bij een worsteling per ongeluk twee keer hebben gestoken. Het OM geloofde daar niets van en noemde de lezing „laf, respectloos en harteloos”.

„Er is niets gebleken van een worsteling, er is geen afweerletsel bij Laura gevonden en er zitten geen vingerafdrukken van Laura op het mes.”

M. is volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar en zou een narcismestoornis hebben. De rechtbank doet meestal binnen twee weken uitspraak.