Noord-Korea eist teruggave in beslag genomen vrachtschip

De Verenigde Staten lieten vorige week weten beslag te hebben gelegd een Noord-Koreaans vrachtschip. Noord-Korea noemt dit nu een „illegale daad”.

Het vrachtschip Wise Honest op 11 mei.
Het vrachtschip Wise Honest op 11 mei. Foto Fili Sagapolutele/AP

Noord-Korea eist de teruggave van het vrachtschip waar de Verenigde Staten vorige week beslag op hebben gelegd. Het land noemt de beslaglegging een „illegale daad”, meldt persbureau Reuters donderdag.

„De VS plegen een onwettige en schandalige daad door ons schip in beslag te nemen”, liet het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring weten. Het ministerie schreef verder de ontwikkelingen met een scherp oog te volgen.

De Verenigde Staten namen het vaartuig Wise Honest vorige week in beslag omdat het gebruikt zou worden om steenkool te exporteren en zware machines te importeren. Dit is in strijd met internationale sancties. Het ministerie van Justitie liet donderdag in een verklaring weten vastberaden te zijn „om maximale druk te zetten op het Noord-Koreaanse regime zodat het zijn oorlogszuchtigheid staakt”.

De inbeslagname volgde op twee raketlanceringen die Noord-Korea eerder op de dag had uitgevoerd. Een week ervoor testte Pyongyang ook al een aantal korteafstandraketten. De ontwikkelingen lijken de impasse van de onderhandelingen tussen Pyongyang en Washington over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma te vergroten. De top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in februari werd eerder afgebroken dan verwacht. De twee leiders wisten geen akkoord te bereiken.