Netflix-concurrent Hulu volledig in handen van Disney

Disney, dat al tweederde van Hulu in handen had, neemt per direct de operationele activiteiten van de streamingdienst over van kabelbedrijf Comcast.

Een standbeeld van oprichter Walt Disney en Mickey Mouse in het Disney-pretpark in de Amerikaanse staat Florida
Een standbeeld van oprichter Walt Disney en Mickey Mouse in het Disney-pretpark in de Amerikaanse staat Florida Foto John Raoux/AP

Streamingsdienst Hulu komt volledig in handen van The Walt Disney Company. Het Amerikaanse mediabedrijf had al tweederde van de rechten in bezit. Binnenkort zal Disney ook de resterende 33 procent overnemen van de voormalige eigenaar Comcast, zo maakt het kabelbedrijf dinsdag bekend.

Hulu is een Amerikaanse videodienst die films en series aanbiedt, en wordt gezien als een concurrent van Netflix. Een van de bekendere series is de met een Emmy Award bekroonde The Handmaid’s Tale. Het aanbod van Hulu richt zich meer op volwassenen, en minder op families zoals Disney van oudsher doet.

Disney neemt per direct alle operationele werkzaamheden over. In 2024 kan Comcast zijn resterende belang in de streamingdienst aan Disney verkopen tegen een afgesproken minimum van 27,5 miljard dollar (24,5 miljard euro).

Miljoeneninvesteringen

Twee jaar geleden nam Disney grote delen over van 21st Century Fox, waardoor het een meerderheidsbelang in Hulu kreeg. Een maand geleden maakte Disney bekend vele miljoenen dollars te investeren in de eigen streamingdienst Disney+ en diensten ESPN, Hulu en het Indiase Hotstar. Mogelijk worden Disney+, Hulu en ESPN Plus gebundeld.

Lees ook: Disney zet agressieve stap in strijd met Netflix

Met Disney+, dat vanaf 12 november in de VS beschikbaar is en een paar maanden later in West-Europa, krijgen gebruikers onder meer toegang tot alle Disney-films, de volledige catalogus van Pixar en Marvel-films. Ook gaat het bedrijf nieuwe films en series maken. Disney zegt daar de komende vijf jaar zo’n één à twee miljard dollar in te willen investeren.