Reportage

Trainen op een ‘reformer’, de modellen van Victoria’s Secret doen het ook

Pilates Er is weer volop aandacht voor pilates op de reformer, een soort martelwerktuig om op te fitnessen, liefst in een ‘boetiek-fitness’. „Niet fronsen schat, daar krijg je rimpels van.”

Het zijn géén middeleeuwse pijnbanken en het is ook geen sekskelder: dit zijn ‘reformers’. De vraag naar pilates-lessen op reformers neemt toe.
Het zijn géén middeleeuwse pijnbanken en het is ook geen sekskelder: dit zijn ‘reformers’. De vraag naar pilates-lessen op reformers neemt toe. Foto Getty

In de zaal staan zes angstaanjagende apparaten: houten bedden met een bewegend plateau, lange leren lussen, stalen veren, kettingen, een houten stok en leren blokjes waar je je hoofd tussen kunt klemmen. Je denkt: middeleeuwse pijnbank. Of: sekskelder.

Maar we zijn bij The Pilates Place in Rotterdam en dit martelwerktuig wordt een ‘reformer’ genoemd. In heel Nederland duiken de afgelopen maanden kleine fitness-studio’s op met lessen op dit apparaat, privé of in kleine groepen. Branchecijfers om de trend te kwantificeren zijn er niet. Uit een rondgang langs studio’s in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Haarlem blijkt: de vraag naar lessen op de reformer is toegenomen afgelopen jaar. Lessen zijn vol, voor populaire tijden is een wachtlijst. The Pilates Place gaat een tweede vestiging openen in Rotterdam, Plts in Amsterdam heeft het aantal lessen per week fors uitgebreid en opent dit jaar een derde studio en Pilates Studio Haarlem wil extra reformer-toestellen aanschaffen zodat ze naast privétraining ook groepslessen kunnen geven.

Bij The Pilates Place in Rotterdam hangen vijf mensen met hun voeten in de leren lussen. De opdracht is: cirkels draaien met je benen terwijl je buikspieren, billen en onderrug aanspant en ook nog eens niet vergeet op het juiste moment in en uit te ademen. Helga Sylvester, instructeur en eigenaar van de studio, blijkt een vrolijke maar ook strenge leermeester: „Niet het bekken laten hangen, je bent geen banaan”. Bij pilates op de reformer is het de kunst om vloeiende bewegingen te maken en totale controle te hebben over je ‘core’, alle spieren rond je middenrif. Of zoals Sylvester het noemt: je powerhouse. Een maatstaf zou kunnen zijn: hoe minder geluid je maakt bij het uitvoeren van een oefening, hoe meer controle je hebt.

Elisabeth van Hunnik (56) woont in Zwitserland maar traint vaak in Rotterdam omdat haar zoon hier studeert. Ze begon ermee omdat ze rugklachten had. Twee keer per week op de reformer blijkt haar medicijn: de pijn is weg. En: „Ik zit strakker in mijn vel en heb meer taillelijn. Ook een voordeel: je zweet minder dan bij andere sporten. En na een les heb ik het gevoel dat ik al mijn spieren heb getraind, ook spieren waarvan ik niet wist dat ik ze had.”

Nikky Terpstra (32) uit Rotterdam begon in februari en merkt dat ze vooruit gaat: „Ik kan de oefeningen langer volhouden en meer variëren, waardoor het uitdagend blijft.” Ze wil zelf graag les gaan geven en volgt daarom nu de opleiding tot pilatesdocent. Ook een graadmeter voor de populariteit: het aantal mensen dat zich bij Sylvester meldt voor de opleiding tot gecertificeerde pilates-instructeur is flink toegenomen.

Omgebouwd gevangenisbed

Pilates is allesbehalve nieuw. De Duitser Joseph Pilates ontwikkelde zijn methode in het begin van de vorige eeuw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zat hij in een interneringskamp in Engeland. In de gevangenis bouwde hij zijn gevangenisbed om zodat hij ermee kon trainen. Met de springveren van het bed deed hij trekoefeningen.

Na de oorlog emigreerde Pilates naar de Verenigde Staten. In New York opende hij een fitness-studio waar zowel op de mat als op de reformer lessen werden gegeven volgens zijn principes. Hij wordt ook wel ‘de eerste fitnessgoeroe allertijden’ genoemd. De apparaten die hij toen bouwde, afgeleiden van zijn gevangenisbed, vormen nog steeds de basis van de reformer-bedden die nu worden gebruikt.

De modellen van Victoria’s Secret doen het en zetten dat op Instagram. Dat helpt

Helga Sylvester, instructeur en eigenaar van The Pilates Place

Waarom is de sport ineens populair? Sylvester: „Europa loopt achter op Amerika, daar zijn groepslessen op de reformer overal te volgen. En sociale media heeft invloed: bekendheden zoals Kate Hudson, Tiger Woods en de modellen van Victoria’s Secret doen het en zetten dat op Instagram. Dat helpt.” Ook Nederlandse sterren trainen erop: Kim van Kooten, Robin van Persie, Lieke van Lexmond.

Een les pilates bij The Pilates Place.

Het is wel prijzig. Bij The Pilates Place kost een 10-rittenkaart 405 euro. Plts in Amsterdam vraagt 295 euro voor 15 lessen, Prins Maurits Pilates in Den Haag 300 euro voor 10 lessen. Sylvester: „Het is inderdaad best duur, maar er is veel persoonlijke aandacht. De groepslessen zijn met maximaal zes mensen, het is niet zo dat er dertig reformers in een zaal staan. Dat heb ik in Denemarken wel gezien, maar dat vind ik onverantwoord.”

Lees ook: Van sportschool naar sportschool hoppen, is dat gezond?

Dat de studio’s klein zijn, past binnen de trend dat veel nu ‘boetiek’ moet zijn; eerst hadden we de boetiekhotels, toen de city spa’s en nu dus boetiek-fitness. Kleinschalig, persoonlijke aandacht, moderne apparatuur en vaak een geïntegreerde juicebar of verkoop van superfoods. De kleine gyms richten zich op één soort fitness: RoCycle, high intensity interval workouts (HIIT), yoga of pilates.

Terug naar de lussen. Oefeningen met namen als The Tree, Frog en Elephant lopen achter elkaar door. Tijd om water te drinken is er niet. En ernstige blikken terwijl je focust op je ‘powerhouse’ wordt door Sylvester ook afgeraden: „Niet fronsen, schat, daar krijg je rimpels van. Blijven lachen.”