Levenslange straffen voor Drentse roofmoorden blijven in stand

In 2012 en 2013 beroofden en doodden twee broers een wandelaar en een ouder echtpaar in Drenthe. De uitspraak van de Hoge Raad maakt een einde aan een jarenlang juridisch proces.

Het vermoorde echtpaar woonde in Exloo.
Het vermoorde echtpaar woonde in Exloo. Foto GinoPress

Admilson R. en zijn broer Marcos hebben definitief een levenslange celstraf gekregen voor de zogenoemde Drentse roofmoorden. De Hoge Raad heeft dinsdag bepaald dat de door het gerechtshof opgelegde straffen in stand blijven. De uitspraak maakt een einde aan een jarenlang juridisch proces.

De zaken draaien om de dood van twee mannen en een vrouw uit Drenthe. In november 2012 werd een 55-jarige man uit Dwingeloo tijdens een wandeling in het natuurgebied Dwingelderveld doodgeschoten en beroofd. In juli 2013 stierf een echtpaar (beiden 77 jaar oud) uit Exloo door wurging in hun eigen huis tijdens een inbraak.

Lees ook: Twee broers, drie roofmoorden

Admilson en Marcos R. hebben de moorden bekend. Zij zouden het geweld hebben gepleegd omdat ze geld nodig hadden. Toch heeft de zaak jaren geduurd. De rechtbank in Assen legde in 2015 dertig jaar cel op, in Admilsons geval kwam daar tbs met dwangverpleging bij. Zowel het OM als de broers gingen in hoger beroep, waarna het gerechtshof de mannen veroordeelde tot een levenslange gevangenisstraf.

Hiertegen gingen Admilson en Marcos R. in cassatie. Marcos’ advocaat stelde dat hij niet wist dat zijn broer de wandelaar zou doodschieten. Ook vonden beide broers dat een levenslange gevangenisstraf onmenselijk was. De Hoge Raad gaat hier niet in mee. De hoogste rechter stelt dat het cassatieberoep ongegrond is en geen „juridisch belangrijke nieuwe vragen oproept”.