Kroes: ‘schande’ dat premier Rutte maar één vrouwelijke VVD-minister benoemde

Premier Mark Rutte „is een schat”, maar het was „een schande” dat hij tijdens de formatie van zijn derde kabinet slechts één vrouwelijke VVD-minister benoemde: Cora van Nieuwenhuizen. „Hij zei dat goede vrouwen niet te vinden waren. Ik heb schoenendozen vol namen aangeleverd. Mark houdt niet erg van verandering.”

VVD-prominent en oud-eurocommissaris Neelie Kroes zei dit maandagavond tijdens een debat over honderd jaar vrouwenkiesrecht in theater Frascati in Amsterdam. Even daarvoor had Kroes met zes andere vrouwelijke politici, onder wie de ministers Sigrid Kaag (D66) en Carola Schouten (ChristenUnie), een re-enactment opgevoerd van de Tweede-Kamerdebatten die leidden tot de invoering van het vrouwenkiesrecht in 1919.

Tijdens het debat vertelde Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) dat ze tijdens de formatie van Rutte III bij partijleiders aandrong op het benoemen van vrouwelijke onderhandelaars. Ze had zich geërgerd aan haar eigen partij tijdens de formatie van Balkenende IV. Toen hield de PvdA, net als nu, een scherpe man-vrouw-verdeling op de kandidatenlijst in acht. Partijleider Wouter Bos nam niet nummer twee Nebahat Albayrak mee, maar Jacques Tichelaar, de nummer dertien.

Toen GroenLinks tijdelijk aanschoof bij de formatie van Rutte III, had Kamerlid Kathalijne Buitenweg bij haar partij geëist dat zij mocht mee-onderhandelen met Jesse Klaver. „Alle partijen stuurden mannen. Ik zei: ‘Dat laat ik me niet gebeuren.’” Staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) speculeerde openlijk over een mogelijk politiek leiderschap. Er wordt rekening gehouden met een vertrek van CDA-leider Sybrand Buma, die burgemeester van Leeuwarden zou willen worden. Keijzer liet doorschemeren kandidaat-opvolger te zijn.

Eén politicus stak haar hand op bij de vraag wie morgen premier zou willen worden: Ankie Broekers-Knol (VVD), nu nog voorzitter van de Eerste Kamer.

Verslag historisch debat C8

Correctie (14 mei 2019): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Khadija Arib lid van de VVD is, ze is lid van de PvdA. Hierboven is dat aangepast.