Krapte op de arbeidsmarkt stijgt naar recordniveau

CBS Vacatures vervullen wordt steeds lastiger. De werkloosheid in Nederland bedraagt nog maar 3,4 procent.

De meeste vacatures bieden momenteel handel, zakelijke dienstverlening, zorg, industrie en horeca.
De meeste vacatures bieden momenteel handel, zakelijke dienstverlening, zorg, industrie en horeca. Foto iStock

Opnieuw is het voor werkgevers moeilijker geworden aan arbeidskrachten te komen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. De krapte op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal van dit jaar verder toegenomen, terwijl die eind vorig jaar al een recordniveau bereikte.

Tegenover iedere vacature stonden in de eerste drie maanden van 2019 gemiddeld 1,14 werklozen. In het laatste kwartaal van 2018 waren dat er nog 1,25. Het record dat begin 2008 werd gevestigd, net voor de economische crisis, was 1,3 werklozen per vacature.

De oorzaken van de krapte op de arbeidsmarkt blijven dezelfde: dalende werkloosheid en een groeiend aantal vacatures. De werkloosheid is inmiddels 3,4 procent, het laagste niveau sinds het begin van deze eeuw. Daardoor zijn er steeds minder mensen beschikbaar om de openstaande vacatures op te vullen. Dat aantal bedroeg eind maart 277.000; ook dat cijfer was nog nooit zo hoog. De meeste baankansen liggen in de handel, de zakelijke dienstverlening, de zorg, de industrie en de horeca.

Niet iedere werkzoekende die ergens aan de slag kan, heeft ook meteen een vast contract. Eerder dit jaar meldden het CBS en onderzoeksinstituut TNO dat het aantal flexwerkers – mensen met een tijdelijk contract, oproepkrachten, zzp’ers – blijft stijgen. Vorig jaar waren het er ruim 3 miljoen.

Voor voorzitter Arend van Wijngaarden van vakbond CNV is dat reden kanttekeningen te plaatsen bij de voor werknemers gunstige arbeidsmarkt. Volgens hem is de flexibilisering „ontwrichtend” voor de samenleving. „De kloof tussen slecht flexibel betaald werk en goedbetaalde banen wordt steeds groter. [...] Voor honderdduizenden Nederlanders zijn deze CBS-cijfers helemaal geen goed nieuws. Zij profiteren niet mee van de economische groei.”