IJsland protesteert en Australië imponeert tijdens Eurovisie Songfestival

Dinsdagavond kozen het publiek en een jury de eerste tien finalisten van het Eurovisie Songfestival. Donderdag treedt Duncan Laurence op namens Nederland.

De act van IJsland door de groep Hatari, tijdens het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv, Israël.
De act van IJsland door de groep Hatari, tijdens het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv, Israël. Foto Ronen Zvulun/Reuters

De eerste tien finalisten van het Eurovisie Songfestival zijn dinsdagavond gekozen. Griekenland, Wit-Rusland, Servië, Cyprus, Estland, San Marino, Tsjechië, IJsland, Australië en Slovenië zijn zaterdag te zien in de finale in het Israëlische Tel Aviv. Nederlanders konden nog niet stemmen, maar moeten wachten tot donderdag. Dan strijden de andere achttien landen voor een plekje in de finale, en zal ook de Nederlandse inzending, Duncan Laurence met zijn nummer Arcade optreden.

Onder meer het optreden van IJsland leidde tot opgetrokken wenkbrauwen. Met veel leer, kooien en bondage bracht de groep Hatari een „geluid tegen het kapitalisme” en kritiek op Europa met hun nummer Hate will prevail. (‘Hate will prevail / Europe will crumble / Web of lies / Arises from the ashes / United as one’.)

De act van Australië, door Kate Miller-Heidke met ‘Zero Gravity’. Foto Ronen Zvulun/Reuters

Ook Australië trok de aandacht, met Zero Gravity van Kate Miller-Heidke. De zangeres zweefde als een ijskoningin met twee danseressen boven het podium. Met de aarde, nevels en sterren op de achtergrond vlogen ze door het universum. Het nummer was een mix van opera en hedendaagse popmuziek met een flinke bas.

Duncan Laurence hoog in peilingen

Nog interessanter wordt de tweede ronde van de halve finales, aankomende donderdag. Nadat alle acts erop zaten, zetten de bookmakers dinsdag nog een procent hoger in op de Nederlandse Duncan Laurence, die volgens de peilingen maar liefst 25 procent kans maakt op een overwinning. In de bookmakerslijst volgen Zweden met 13 procent (John Lundvik zingt Too Late for Love) en Rusland met 9 procent (Sergey Lazarev zingt Scream).

De organisatie van het songfestival door Israël is al een jaar lang onderwerp van discussie. In september riepen tientallen Europese artiesten deelnemende collega’s op het festival te mijden. Ook nadat de organisatie een maand geleden aankondigde dat Madonna tijdens de finale aankomende zaterdag optreedt, volgden oproepen tot een boycot. Het evenement zou het homovriendelijke imago van Tel Aviv gebruiken om conflicten zoals de bezetting van de Palestijnse gebieden te verdoezelen. Voor zover bekend hebben zich geen deelnemers afgemeld.

Eurovisie Songfestival in Israël: het evenement was altijd al politiek