Recensie

Recensie Film

Genietbare actie met verstand op nul

Actiefilm Voor wie er niet te veel bij nadenkt is ‘John Wick: Chapter 3’ best een genietbare, stijlvolle actiefilm.

Cultheld Keanu Reeves is John Wick
Cultheld Keanu Reeves is John Wick

In vijf jaar tijd is John Wick uitgegroeid tot een geliefde moderne actieheld. Wick ontpopte zich in deel één als woeste wreker nadat Russische gangsters zijn hondje hadden vermoord. De voormalige huurmoordenaar is een stoïcijnse vechtmachine, wiens bikkelharde acties altijd stijlvol in beeld worden gebracht. Dat verzacht de pijn enigszins. In het derde deel staat er een prijs op zijn hoofd, uitgeloofd door huurmoordenaarsgilde de High Table, vooral omdat Wick een van hun leden (in deel twee) heeft omgelegd.

Dat resulteert in een niet-aflatende reeks keiharde actiesequenties, die vooral in het eerste uur nog wel inventief zijn, met scènes op motoren, op paarden en met honden. Ook vecht Wick met een inventief arsenaal aan wapens, variërend van blote vuisten en messen tot vintage pistolen. Soms lijkt de film wel een stiekeme reclamespot voor de NRA, de National Rifle Association.

Daarbij moet je niet te veel nadenken over kwesties zoals: waarom wordt Wick nooit door meerdere personen tegelijk aangevallen en wachten de schurken altijd keurig hun beurt af? In het laatste half uur van deze veel te lange actie slaat de vermoeidheid toe, als Wick tot vervelens toe door vitrines wordt gegooid en deel vier al vast opzichtig in de steigers wordt gezet.