Recensie

Recensie Film

Een moordzaak als een nachtmerrie in ‘Acusada’

Psychologische thriller De Argentijnse psychologische thriller ‘Acusada’ laat veel vragen open rond de moordzaak van de 21-jarige verdachte Dolores. Ze heeft een motief, maar heeft ze het ook gedaan?

Beschuldigd: Dolores (Lali Espósito).
Beschuldigd: Dolores (Lali Espósito).

De Argentijnse rechtbankfilm annex psychologische thriller Acusada onderzoekt het thema schuld. De 21-jarige Dolores heeft al twee jaar praktisch haar ouderlijk huis niet verlaten terwijl ze de rechtszaak afwacht voor de moord op haar studievriendin Camilla. Wordt Dolores ten onrechte beschuldigd? Hebben de media al lang hun vonnis over haar uitgesproken? En gelooft haar familie eigenlijk wel echt in haar onschuld?

De belangrijkste troef van de film is dat Dolores zelf niet meer lijkt te weten wat er is gebeurd. In ieder geval houdt regisseur Gonzalo Tobal in zijn tweede speelfilm die informatie welbewust achter. Flashbacks nemen de vorm aan van boze dromen of verzonnen herinneringen en beeld en geluid bewegen zich op die momenten ver weg van het verder tamelijk rechttoe rechtaan realisme van de film.

Bovendien wordt Dolores niet alleen maar als een slachtoffer van de omstandigheden afgeschilderd. Er is een mogelijk motief. Tijdens een tv-interview dat bedoeld is als charmeoffensief, zegt ze: „Ik heb Camilla niet vergeven. Maar ik heb haar ook niet vermoord.” De toeschouwer wordt op de stoel van de rechter geplaatst, maar tegelijk blijven veel vragen lang open.