‘Belgische fraudebestrijders komen geld en mensen tekort’

De Belgische politiedienst die zich bezighoudt met de bestrijding van fraude en corruptie is een „zwalpende zeetanker”, staat in een intern rapport.

Marc De Mesmaeker, als commissaris-generaal van de federale politie verantwoordelijk voor de fraudedienst, zegt dat de personeelswerving moet verbeteren.
Marc De Mesmaeker, als commissaris-generaal van de federale politie verantwoordelijk voor de fraudedienst, zegt dat de personeelswerving moet verbeteren. Foto Benoit Doppagne/Belga

De Belgische politiedienst die zich bezighoudt met bestrijding van ernstige fraude en corruptie komt geld en mensen tekort. Onderzoeken blijven daardoor liggen en te weinig zaken worden opgevolgd, staat in een intern rapport dat is ingezien door Het Laatste Nieuws.

De Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie (CDBC) wordt in het rapport van het federale magistraat een „zwalpende zeetanker” genoemd, schrijft HLN dinsdag. Dat terwijl de problemen al jaren bekend zijn. In 2013 werd vastgesteld dat de dienst weinig eigen initiatief toont en slechts in actie komt na een klacht. Bovendien werd er te weinig en te traag onderzoek gedaan en vervolging ingesteld.

Ook justitie kampt met personeelstekorten, bleek opnieuw na de dood van de Antwerpse Julie Van Espen. Lees ook: Belgische justitie ligt zwaar onder vuur na dood vrouw

Grotere problemen

De problemen zijn sinds 2013 alleen maar groter geworden, concludeert het rapport dat in het najaar van 2018 werd ingediend bij toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Zogenoemde private omkoping, zaken waarbij de overheid niet betrokken is, zou sinds 2015 helemaal niet meer onderzocht worden. Dat terwijl het probleem volgens wereldwijd fraudeonderzoek van EY tussen 2012 en 2018 in omvang verdubbeld is, aldus HLN.

Marc De Mesmaeker, de hoogste baas bij de Belgische federale politie, erkent in de krant dat de anticorruptiedienst onderbemand is „en daaronder lijdt”. Volgens hem moet de regering meer doen om nieuwe medewerkers te vinden. Die analyse deelt oud-minister Jambon. Maar, voegt hij er in HLN aan toe: „er is nood aan een grondige hervorming waarbij politie en justitie hun prioriteiten veel beter op elkaar afstemmen en waarbij er één duidelijke baas komt voor de hele federale politie”.