Recensie

Recensie Film

Achtbaan-ritje met een gescheiden drieling

Documentaire De documentaire ‘Three Identical Strangers’, over een bij de geboorte gescheiden drieling, zorgt voor een confronterende kijk-ervaring.

De broers kort na hun hereniging.
De broers kort na hun hereniging.

Bij ieder nieuw brokje informatie in Three Identical Strangers valt je mond verder open; de opbouw vol onverwachte wendingen vormt een belangrijk deel van de kracht van de documentaire. Centraal staat de eeneiige drieling Bobby, Eddy en David die werden geadopteerd door drie uiteenlopende gezinnen.

Op hun negentiende vernemen ze door toeval over elkaars bestaan. Via fragmenten uit tv-shows waarin het drietal werd uitgenodigd, wordt de initiële vrolijkheid over de parallellen tussen de drie ‘vreemden’ overgebracht. Of zoals Bobby zegt: „Wat vergelijken 19-jarigen? Drank, vrouwen, auto’s, sigarettenmerken.”

Lees ook een interview met regisseur Tim Wardle: ‘Dit verbijsterende verhaal mocht ik niet verknallen’

Dan begint regisseur Tim Wardle zeer gericht elementen toe te voegen. Wat volgt is een schrijnend relaas gebaseerd op onderzoek van journalist Lawrence Wright over onmenselijke psychologische experimenten en een vluchtig, maar hartverscheurend inkijkje in de complexe gevolgen van adoptie.

De film speculeert erop los – op een niet altijd even wetenschappelijke of journalistieke manier. Zo gaat het erg vaak over ‘het gevoel’ van de geïnterviewden. Ook wordt er vaak en veel gesimplificeerd. Daardoor blijf je met veel vragen zitten – bijvoorbeeld over de rol van het adoptiebureau. Desalniettemin zorgen de bizarre feiten voor een confronterende kijk-ervaring.