Zweden heropent vooronderzoek in verkrachtingszaak Assange

In mei 2017 werd het vooronderzoek naar de vermeende verkrachting gestopt omdat Assange op dat moment nog in de ambassade van Ecuador in Londen zat.

Julian Assange op het balkon van de Ecuadoraanse ambassade, foto uit 2017.
Julian Assange op het balkon van de Ecuadoraanse ambassade, foto uit 2017. Foto Peter Nicholls/Reuters

De Zweedse openbaar aanklager heropent het vooronderzoek naar een beschuldiging van verkrachting tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Op verzoek van de advocaat van het slachtoffer hebben de autoriteiten daartoe besloten.

In mei 2017 werd het onderzoek juist gestopt omdat Assange op dat moment in de ambassade van Ecuador in Londen zat. Afgelopen maand werd hij gearresteerd, toen Ecuador liet weten hem niet langer bescherming te bieden. Assange wordt sinds augustus 2010 verdacht van het verkrachten van een Zweedse vrouw. Zelf heeft hij de beschuldigingen altijd ontkend.

Lees ook: Hoe moet het verder met Julian Assange na zijn arrestatie?

De Zweedse advocaat van Assange, Per E. Samuelsen noemt het heropenen van de zaak tegenover persbureau AP „schandalig”. Hij vindt het „te veel” dat Assange nu ook nog zijn energie moet steken in „een tien jaar oud verhaal uit Zweden”.

Mogelijk videoverhoor

Britse rechters veroordeelden Assange begin mei tot vijftig weken gevangenisstraf omdat hij de voorwaarden van zijn borgtocht had geschonden. Tijdens zijn borgtocht zocht Assange toevlucht in de ambassade van Ecuador in Londen. Daar verbleef hij uiteindelijk zeven jaar. Op die manier probeerde hij zijn uitlevering aan Zweden te voorkomen. De Britse rechter ziet dit als „een moedwillige poging het recht te ontlopen”.

Opnieuw rijst nu de vraag naar welk land Assange zou moeten worden uitgeleverd: de Verenigde Staten of Zweden. Washington wil dat het Verenigd Koninkrijk Assange uitlevert omdat hij met een voormalige militair, Chelsea Manning, in 2010 zou hebben ingebroken op een beveiligde computer van de Amerikaanse overheid.

Assange zit momenteel vast in de Belmarsh-gevangenis in Londen. Voordat hij uitgeleverd kan worden, moet hij eerst deze straf uitzitten. Via een videoverbinding kan hij mogelijk worden verhoord.