Vakbond FNV eist bevriezen AOW-leeftijd voor 1 juli

Pensioenoverleg Het kabinet moet de aanstaande stijging van de AOW-leeftijd naar 66 jaar en 8 maanden voorkomen. Anders werkt de grootste vakbond niet mee aan de pensioenhervorming.

FNV’ers demonstreren tijdens de ‘landelijke actiedag voor een goed pensioen’ op 18 maart, in Amsterdam.
FNV’ers demonstreren tijdens de ‘landelijke actiedag voor een goed pensioen’ op 18 maart, in Amsterdam. Foto Robin Utrecht/ANP

Het kabinet moet voor 1 juli de AOW-leeftijd bevriezen. Gebeurt dat niet, dan staakt de FNV het overleg over een nieuw pensioenakkoord. Dat zegt pensioenonderhandelaar Tuur Elzinga namens de vakbond. Hij zet hiermee extra druk op het pensioenoverleg.

Na 1 juli is het niet meer mogelijk om de AOW-leeftijdsstijging tegen te houden die voor 1 januari gepland staat. Per 2020 stijgt die van 66 jaar en 4 maanden naar 66 jaar en 8 maanden. „Als in januari de AOW-leeftijd nóg een keer omhoog gaat, is er geen vertrouwen meer om nog iets te regelen”, zei Elzinga maandag in De Telegraaf.

Het kabinet heeft de steun van vakbonden en werkgevers nodig voor aanpassing van het aanvullend pensioen, waar werknemers voor sparen bovenop hun AOW-uitkering. In ruil voor hun steun willen de vakbonden onder meer een langzamer stijgende AOW-leeftijd, eerder pensioen voor mensen met een zwaar beroep en een verplicht pensioen voor zzp’ers.

Deadline onzeker

Eind november mislukte het pensioenoverleg, maar nu probeert minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) opnieuw tot een akkoord te komen met werkgevers en vakbonden. Na de Provinciale Statenverkiezingen van maart zijn de gesprekken daarover hervat, al benadrukken de vakbonden dat het niet gaat om formele onderhandelingen.

Koolmees hoopt al voor 1 juni tot een akkoord te komen, maar het is onzeker of dat gaat lukken. Vakbonden willen graag uitgebreide doorrekeningen over de effecten van het nieuwe aanvullende pensioen. Dat kan pas zodra de wettelijke rekenregels voor pensioenfondsen bekend zijn. Een onafhankelijke commissie denkt nu over die rekenregels na. Haar advies wordt pas eind mei verwacht.

Steun vakbond nodig

Het kabinet kan niet zomaar pensioenhervormingen doorvoeren. Steun hiervoor van werkgevers en bonden is onontbeerlijk. Zij betalen immers samen de pensioenpremies en zitten in de besturen van de pensioenfondsen.

Het kabinet vindt instemming van de vakbonden ook belangrijk omdat het op die manier sneller steun kan krijgen van de linkse oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA.

Lees meer over de drie pensioeneisen van de vakbonden: In de file voor een eerder, hoger en beter pensioen