Thuiskok. Wonder van eenvoud

Het was de voorlaatste avond van een week roadtrip door Toscane met een vriendin. We waren aangekomen in Milaan en ze stond anderhalve meter voor me in gesprek met de receptionist die haar met een mengeling van verveling en verbazing aankeek. Ze had het tot hier gehad, zei ze, terwijl ze haar vlakke hand naar haar hoofd bracht, ‘met het Italiaanse eten’ en of er geen sushirestaurant in de buurt was. Ik voelde mijn wangen roder worden, keek de man verontschuldigend aan om aan te geven dat ik daar echt niks mee te maken had en nam nog wat stappen afstand.

Ze had het er maar mee te doen, zei hij nog net niet proestend, en een paar minuten later zaten we in een restaurant waar ze een pizza bestelde waar van alles anders aan moest.

De vriendschap heeft het niet overleefd. Maar de tekenen waren er dan al toen ze op de tweede dag in hartje Florence sushi wilde en zelf geen dessert bestelde, maar wel steeds van mijn desserts mee at. Ik vind mezelf best gul, maar mensen die me van de helft van mijn dessert beroven, blief ik niet. Beetje sjiek doen dat ze geen zoet hoeven, maar dan wel andermans zoet verorberen.

Die helse vakantie stond in schril contrast met het bijna paradijselijk mooie Toscane met de betoverende sterrenhemel, de geurige, in zelfgeperste olijfolie gebakken eieren bij het ontbijt met uitzicht over de olijfbomen en gedeelde tafels in knusse restaurants vol borden huisgemaakte pasta.

Je kunt in Italië makkelijk opgelicht worden met smakeloos voer, maar als je het treft, blijven de gerechten je bij. De Italiaanse keuken is een wonder van eenvoud en trefzekere combinaties. Het beste eten krijg je, het is een cliché, maar wel waar, bij Italiaanse moeders en oma’s.

Voor wie nu zin heeft gekregen in een bord ravioli of een lekkere semifreddo, in De Bijbel van de Italiaanse Keuken delen Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti van het Amsterdamse Caffè Toscanini, recepten uit de verschillende Italiaanse regio’s. Deze bijbel is de nieuwste in een reeks van culinaire bijbels, eerder besprak ik de Franse.

Na een introductie met een begrippenlijst en basistechieken, begint het boek in Piemonte en eindigt na ruim 200 recepten in Sardinië en Sicilië. Ideaal om in vakantiesfeer te komen.