‘Te weinig bouwplannen om woningtekort terug te dringen’

Om de doelen uit de Nationale Woonagenda te halen, moet het aantal geplande woningen worden verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw.

Met name in groeigebieden zoals Zuid-Holland en Utrecht loopt de woningbouw achter op de gestelde doelen.
Met name in groeigebieden zoals Zuid-Holland en Utrecht loopt de woningbouw achter op de gestelde doelen. Foto via iStock

Er zijn onvoldoende bouwplannen om het tekort op de woningmarkt terug te dringen. Dat concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een maandag gepubliceerd onderzoek, uitgevoerd in opdracht van branchevereniging Bouwend Nederland.

Om te voldoen aan de in de Nationale Woonagenda gestelde doelstellingen, moet de komende vijf jaar de „harde” bouwcapaciteit verdubbeld worden. Deze harde bouwplannen betreffen woningen die al vastgelegd zijn in bestemmingsplannen.

Er zijn de komende jaren concrete plannen voor 300.000 woningen, aanzienlijk minder dan de benodigde 450.000 woningen, blijkt uit het onderzoek van EIB. En zelfs met dit soort harde plannen gaat nog wel eens wat mis, zegt EIB-directeur Taco van Hoek. Om die reden moet je „overprogrammeren”, aldus Van Hoek. Eigenlijk zijn er harde bouwplannen voor 600.000 woningen nodig de komende vijf jaar.

Lees ook: Minister Ollongren presenteert ‘reddingsplan’ voor huizenmarkt

Met name in groeigebieden zoals Zuid-Holland en Utrecht blijft de productie tot nu toe sterk achter bij de ambities uit de Nationale Woonagenda, schrijft EIB. In dat kabinetsplan is de ambitie uitgesproken om tot 2025 elk jaar 75.000 woningen te bouwen om het tekort op de woningmarkt te verkleinen. De afgelopen jaren lag het aantal daadwerkelijk gebouwde woning jaarlijks zo’n tienduizend lager.