Saoedische olietankers aangevallen voor kust VAE

Ook vier commerciële schepen van de Verenigde Arabische Emiraten zouden zijn getroffen. Wie achter het offensief zit, is nog niet duidelijk.

Een olietanker in de buurt van havenstad Fujairah in de Verenigde Arabische Emiraten.
Een olietanker in de buurt van havenstad Fujairah in de Verenigde Arabische Emiraten. Foto Kamran Jebreili/AP

Twee Saoedische olietankers zijn doelwit geworden van een aanval voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Dat heeft de Saoedische minister van Energie maandag gezegd, aldus persbureau Reuters. Er zijn geen gewonden gevallen. Wel is er „behoorlijke schade”, aldus de minister. Een van de twee tankers was onderweg om Saoedische olie op te pikken en naar de Verenigde Staten te vervoeren.

Het is nog niet bekend wie achter de aanvallen zit. Saoedi-Arabië spreekt van „sabotage” en noemt het offensief een poging de wereldwijde bevoorrading van olie te ondermijnen.

De VAE zeiden dat zondag vier commerciële schepen naast hun kustlijn zijn getroffen door aanvallen. Of de twee Saoedische olietankers hiertoe behoorden, is niet duidelijk. Ook heeft de Golfstaat niet bekendgemaakt op wat voor manier de vier schepen aangevallen zijn. Wel was volgens de VAE hier eveneens sprake van sabotage. De schepen werden getroffen nabij Fujairah, enkele uren nadat Iraanse en Libanese media berichten naar buiten brachten over explosies in die havenstad. Die berichten bleken onwaar, aldus persbureau AP.

Lees ook: Iraanse agressie? Groeiende Amerikaanse agressie eerder

Groeiende onenigheid Iran en VS

De zeestraat bij de VAE vormt een belangrijke doorvoerroute voor het mondiale olie- en gastransport en is gelegen tussen de Golfstaten en Iran. De al langere tijd bestaande spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten - bondgenoot van de Golfstaten en Saoedi-Arabië - zijn de afgelopen week verder opgelopen. Iran verzet zich tegen Amerikaanse sancties en de aanwezigheid van het leger van de VS in de regio. Vorig jaar trokken de VS zich uit de nucleaire deal met Iran. Iran maakte vorige week bekend dat het de uraniumproductie zal opvoeren als er binnen zestig dagen geen nieuwe deal komt.

De VS hebben zondag een waarschuwing uitgebracht voor schippers in de zeestraat omdat „Iran of zijn bondgenoten” aanvallen zouden kunnen uitvoeren. De Amerikanen hebben een vliegdekschip en bommenwerpers ingezet.

Kort na de aanvallen zondag verzocht het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken om opheldering over wat er gebeurd is. Het ministerie waarschuwde voor een „samenzwering, georkestreerd door kwaadwillenden”.