Politie heeft bezetting varkensboerderij door activisten beëindigd

De actievoerders weigerden de boerderij te verlaten. Tientallen boeren voerden ter plekke een tegenprotest. Ook de ME was ter plaatse.
Politie te paard bij de door activisten bezette varkenshouderij.
Politie te paard bij de door activisten bezette varkenshouderij. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De politie heeft maandagavond de bezetting van een varkensboerderij in het Noord-Brabantse Boxtel beëindigd. Daarbij zijn volgens de politie „enkele tientallen” aanhoudingen verricht. Eerder op de dag namen ruim honderd dierenrechtenactivisten de stallen en het omliggende terrein in. Tientallen boeren kwamen later ook naar de boerderij om een tegenprotest te houden. De ME is ter plaatse, niet duidelijk is of die zich ook met de ontruiming bemoeit.

Eerder liet de politie al weten „druk doende” te zijn „de actie te stoppen”. Agenten controleerden de identiteit van de actievoerders. Wie zich legitimeerde, mocht vertrekken. Wie geen id-bewijs had of niet meewerkte, is opgepakt. Mensen die niets bij de boerderij te zoeken hebben, worden door de politie verzocht weg te blijven.

Gedurende de dag praatte de politie met de activisten, met als doel hen te overtuigen de bezetting te stoppen. De actievoerders weigerden te vertrekken. Dat wilden ze volgens persbureau ANP alleen doen als de boer ze toestemming zou geven gewonde varkens mee te nemen die zich volgens hen in de boerderij zouden bevinden. Aanvankelijk was de situatie bij de boerderij rustig. Later kiepten de boeren diverse auto’s van activisten om.

Met hun actie, georganiseerd onder de leus ‘Meat the Victims’, willen de bezetters aandacht vragen voor de misstanden die zij zeggen waar te nemen in de veehouderij. Dat doen ze met filmpjes uit de boerderij. Op een Facebook-pagina verschenen beelden waarop zeugen en biggetjes te zien zijn. Volgens Omroep Brabant komen de activisten uit ruim twintig verschillende landen. In Australië, Canada, Spanje en Ierland waren eerder ‘Meat the Victims’-bezettingen.

De actievoerders zeggen tegen Omroep Brabant ook dat de bezetting niet persoonlijk tegen de eigenaar van de boerderij is gericht. „Nu zijn we toevallig bij deze boerderij, maar die hebben we niet specifiek gekozen om wat hier gebeurt”, zegt een actievoerder tegen de regionale zender. „Wij willen vooral laten zien wat er over het algemeen binnen in de stallen gebeurt.”

Correctie 15 december: In een eerdere versie van dit artikel stond de naam van de woordvoerder van de actiegroep. Deze is omwille van de persoonlijke veiligheid verwijderd.